"Във време на политическо разделение и скептицизъм българските екипи, участвали в спасителните дейности след земетресението в Турция, показаха новото лице на България – на сплотените, смелите и всеотдайните. Увериха ни, че България има бъдеще на достойна европейска държава, в която животът, здравето, добросъседството и хуманното отношение към хората са висши ценности". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към българите, включили се в спасителните  операции след опустошителното бедствие в югоизточната ни съседка.

БТА

Президентът участва днес в церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2022 г. В рамките на събитието той връчи почетния знак на държавния глава на екипите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична община, 16-а авиационна база, Военномедицинска академия, Български червен кръст и Национална асоциация на доброволците в Република България. За високия професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки животи всички участници в спасителните екипи получиха и поименни почетни грамоти от президента. 

БТА

Ние бяхме първата страна от ЕС, която се отзова на място с подготвени хора и екипи и се включи още същия ден в спасителните операции, подчерта президентът. Той допълни, че бързата реакция на страната ни, работата на доброволците и на институциите са показали, че сме държава с ефективни институции, която може да се организира веднага и да изпълнява сложни спасителни дейности и операции. Държавният глава благодари на министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, кмета на Столична община и министъра на здравеопазването, които са поели организацията и координацията след решението България моментално да предостави помощ. По думите на Румен Радев огромната благодарност е към всички спасители, оказали неоценима помощ, демонстрирали висок професионализъм и готовност, всеотдайност и солидарност.

БТА

"Тежкото земетресение в Турция трябва да бъде предупреждение, че не можем да разчитаме на милостта на природата, че само професионализма и себеотрицанието на нашите спасители не е достатъчен", подчерта още в словото си Румен Радев. Той призова всички отговорни институции да направят още веднъж задълбочен анализ на готовността на България за спасителни действия от такъв характер и да инвестират още повече в оборудване, екипировка и подготовката.

БТА

Посланикът на Република Турция у нас Айлин Секизкьок изказа благодарност към страната ни и към българските спасители. „Вие бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици от големите разрушения. Заехте специално място в сърцата на турския народ“, посочи тя.  Посланик Секизкьок изказа благодарност и на президента и отбеляза, че той е бил първият държавен глава, откликнал на призива за помощ на Република Турция.

Прессекретариат на държавния глава

На церемонията, която се състоя в Централния военен клуб Румен Радев връчи и специалната колективна награда на служители на ГДПБЗН, която бе присъдена на екипа на сектор "Специализирани оперативни дейности" от Регионална дирекция – Пловдив. Наградените участват в спасителните дейности в с. Богдан при наводненията от септември 2022 г., а част от тях и в спасителните дейности в Турция.

Прессекретариат на държавния глава

Румен Радев заяви, че за него е чест церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2022 г. да се провежда под патронажа на държавния глава. Той поздрави смелите мъже и жени, утвърдили се като гръбнак на всички дейности по спасяване в България и на които обществото ни разчита и вярва, че във всеки един момент могат да се притекат на помощ.

Прессекретариат на държавния глава

Най-голямата награда е като открием оцелял и да видим близките му как се радват. Това каза пред журналисти Калоян Дончев, ръководител на екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“, който беше изпратен на мисия в Турция след земетресенията разтърсили южната ни съседка.

На въпрос на БТА за трудностите пред екипа по време на мисията, главен инспектор Дончев открои пътуването до пострадалите райони, ниските температури и гледките на място. „Нашият екип се готви вече от почти десет години и сме достатъчно добре подготвени за всички трудности, които срещнахме и смятам, че се справихме по възможно най-добрия начин“, каза още той.

Ръководителят на българския екип каза още, че това е най-голямото бедствие, на което той и колегите му са били. Според него са успели да преминат през трудностите на терен, защото всичко е било отработено предварително при обучения и тренировки.

По думите на Дончев страшното не са самите разрушения, а погледите на близките, които с надежда стоят отстрани и чакат. „Хората там ни гледаха с огромна надежда. Посрещнаха ни, въпреки болката си, с отворени обятия и не сме имали никакви затруднения“, добави спасителят.

Калоян Дончев разказа още, че в град Бесни българските спасители са се запознали с началника на пожарната, който е местен, и ги е приел с надежда и радост. Той им е казал, че познава всеки човек в града и изпитва много силна болка и тъга от случващо се.

Главен инспектор Дончев добави, че българският екип е участвал в спасяването на четирима души, сред които и дете. Той отбеляза, че почти навсякъде са работили с полския екип, но са работили успешно и със своите колеги от Китай, Русия и Венецуела.

 
Прессекретариат на държавния глава, Константин Костов/БТА