/ БГНЕС, архив
Всяко лято локален скандал между роми и българи се превръща в национален проблем. Това коментира по повод протестите в Асеновград председателят на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев. Според Колев, когато в един криминален конфликт участва роми и българи, фокусът се измества към междуетнически конфликт.
 
Председателят на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев коментира напрежението между българи и роми в Асеновград:
 
"Много често и това е почти като правило справедливата и гневна реакция спрямо тях да ескалира от реакция спрямо извършителите в реакция спрямо цялата ромска общност", допълни Колев.
 
Докторът по философия от Асеновград Асен Колев, който е и експерт по етническите въпроси, коментира, че от 100 години в Асеновград не е имало проблем от религиозен или етнически характер:
 
"Определено мисля, че ако нямаше външна намеса - агитки, рокери, ние щяхме да се разберем. Никой не е имал проблем в Асеновград от 100 години насам. Винаги има едно разбирателство - както междуетническо, така и религиозно".
 
И тази вечер жителите на Асеновград обаче ще излязат на протест.