Най-дългата Алея в София тази година с голям брой изложители
Рекорден брой изложители има в осмото издание на книжно изложение на открито „Алея на книгата" - София.

БГНЕС

Тази година шатрите са не само на традиционно място - бул. „Витоша", но поради големия интерес, достигат до парка пред НДК. Какво могат да открият любителите на книгите в дните на изложението, разказа Десислава Алексиева от Управителния съвет на Асоциация „Българска книга".

В книжното изложение на открито участват близо 100 издателства и книготърговци. Посетителите могат да ги открият в 36 изложбени шатри, които тази година са разположени на пешеходната зона на бул. „Витоша и в градинката пред НДК. „Това е възможно с партньорството и подкрепата на Столична община.

БГНЕС

Те подпомагат както провеждането на самата „Алея на книгата", която е уникална възможност книгите да отидат при хората, така и осъществяването на нашата културна програма", посочи Десислава Алексиева. Официалното откриване е утре с участието на джаз формация „София" и приветстващи слова от АБК и официални лица.

„Изложението предлага и богата културна програма с разнообразни събития, сред които срещи с автори, книги с автограф, детски събития, както на Литературния ни кът, така и на шатрите на колегите издатели. Това е уникална възможност читателите да се срещнат с автори, преводачи, илюстратори", не скри Десислава Алексиева.

Варна отново ще е домакин на „Алея на книгата“ за 11-и път

Тя добави, че изложението е възможност за читателите да се срещнат с най-новите заглавия и огромно богатство от книги. Каква е програмата за седмицата до 13 септември всъщност може всеки да провери и да открие своето събитие на www.abk.bg. Има и за деца, и за възрастни, а всички са с вход свободен.

БГНЕС

„Тази година имаме рекорден брой шатри, рекорден брой изложители и изключително богата и наситена културна програма с много събития. Едно от знаковите събития, които провеждаме традиционно е играта-състезание „Написаното остава. Пиши правилно!", която се организира заедно с БАН. То ще се проведе утре в Международния ден на грамотността", разкри още тя.

Дамян Яков е сред издателите участници в „Алея на книгата". „Ние показваме наши нови книги, но показваме и автори, които опитваме да наложим на българския пазар и да покажем на българските читатели. Всъщност това е традиция вече в работата на нашето издателство.

БГНЕС

Едно от основните направления е детската литература", посочи той. Дамян Яков каза, че години наред вече показват датския автор Оле Лун Киркегор и са издали всички негови детски книги досега. „А от три години започнахме да издаваме един друг скандинавец Маури Кунас. Той е култова личност в Скандинавия, той е автор и художник на своите книги.

Неговите книги, освен че са много интересни и забавни, са винаги и много познавателни. Този познавателен елемент в историите за деца, които той пише, винаги почива на някакви интересни, актуални и достоверни източници, свързани със скандинавския фолклор, свързани със съвременната наука, ако щете", посочи той.

Коронавирусът и браншът, помага ли държавата. Десислава Алексиева посочи, че държавата предприе една първа стъпка - намаляването на ставката на ДДС. „Но разбира се това е само първата стъпка от поредица мерки, които е редно да бъдат направени в помощ на книгата", каза тя.

БГНЕС

Алексиева припомни, че от Асоциацията са написали писмо до Министерство на културата. В него, на база на опита на европейските им колеги, са обобщили мерките, които работят. "Част от нещата са: книжни ваучери, които да се дадат на уязвими групи или на младежи.

Подпомагане на библиотеките, важно е хората да имат достъп и до безплатни книги, а начинът това да се случи е библиотеките да се обогатят с нови книжни заглавия. Затова ние призоваваме за въвеждане на библиотечния стандарт, който подсигурява максимално количество книги на глава от населението, така че хората да имат достъп до наистина качествени книги в библиотеките", посочи тя.

БГНЕС

Писмото са написали още по време на коронакризата, но от тогава досега, единствено е намалено ДДС-то, което също е временна мярка. „Така че не може да се говори за някакво устойчивост все още, но се надяваме всички тези мерки в един момент да бъдат включени в бюджета за следващата година и да бъдат въведени, така че да може наистина книгата като ценност да бъде подкрепена, да могат да бъдат подкрепени книгоиздателите, авторите, преводачите, а най-важното - да бъдат подкрепени читателите, защото един от основните показатели за това да се повишават нивата на четенето е именно достъпността до книгите.

БГНЕС

И всъщност „Алея на книгата" е точно едно такова събитие, в което книгите отиват при хората и реално стават по-достъпни за тях. Това е една от нашите инициативи в подкрепа на четенето, тъй като е доказано, че когато книгите отиват при хората нивата на четене се повишават", категорична е Десислава Алексиева. 
БГНЕС