АЛДЕ отрекоха да създават нова либерална партия в България
АЛДЕ отрекоха да създават нова либерална партия в България / netinfo

Лидерът на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите Анеми Нейтс отрече твърдения в българската преса, че европейската формация участвала в създаването на нова либерална партия в страната ни. Съобщението беше разпространено от пресцентъра на НДСВ.

„Европейските либерали и демократи не виждат нуждата от създаването на трета либерална партия в България и застават твърдо зад съществуващите в момента формации – НДСВ и ДПС”, се казва в изявлението на Нейтс. По думите й Европейската либерална партия се гордее, че либералите в България са получили 5 места в Европарламента – четири от ДПС и едно от ДПС.

Вчера електронни медии у нас разпространиха новината, че е възможна появата на нова либерална партия в България, а като причина за това се посочва недоволството на Европейската либерална партия от реализацията на либералната идея в България. Авторите се позоваваха на източници от ръководството на Европейската либерална партия, като се съобщаваше още, че сред лидерите на новата партия можело да бъдат както представители на Фондация “Фридрих Науман”, така и сегашни и бивши членове на НДСВ и други.

По-рано днес Антония Първанова, която беше трета в листата на НДСВ за евровота, коментира вероятността да бъде създадена нова либерална партия у нас. Запитана нужна ли е такава партия в България, Първанова посочи, че към този момент не би могла да каже, но очаква да види какво ще се случи с НДСВ.