Активният спорт износва ставите
Активният спорт износва ставите / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, Деляна Михнева

Активното професионално спортуване води до травми и износване на ставите. Затова медиците препоръчват тренировките само за тонус и удоволствие. Това заяви в предаването „Клиника на шестия етаж", излъчвано в ефира на Дарик радио-Пловдив, ортопедът от МБАЛ „Еврохоспитал" д-р Свилен Шидеров. По думите му спортовете, свързани с единоборства, засягат предимно колената. Най-честите травми са скъсан минискус и кръстни връзки, които са сериозни и възстановяването не винаги е бързо.

Българинът е небрежен към здравето си, подчерта д-р Шидеров. Хората идват на лекар едва, когато вече трудно ходят и изпитват болка. Така е трудно да се помогне и често вариантът е само един - смяна на ставата, каза още д-р Шидеров. Той посъветва да не се чака болката да премине от медикаменти, а да се отиде на преглед. По негови наблюдения в големия град хората са по-склонни да се обърнат към лекар, а пациентите от селата често са приемани в тежко състояние заради ограничения достъп на специалисти и ниската здравна култура.

В момента Здравната каса заплаща 1080 лева разходи за операция на тазобедрена става. Оттам нататък зависи от пациентите какъв тип протеза ще изберат. Най-важни обаче са уменията на специалиста, който ще постави ставата. Оптималните условия са стерилна болнична среда, подходящо избрана протеза и планова операция, по възможност през зимния сезон, когато са по-малко вероятни инфекции. Ако всичко това се спази, пациентът трябва да започне да ходи на третия или четвъртия ден.

Най-тежките му операции са два случая с присаждане на ръка на млади хора. При първият става дума за 23-годишен младеж, който е отрязал крайника над лакътя с резачка. Другият пациент е 33-годишна жена, чиято ръка е откъсната от тестомелачка. И при двата случая операциите са продължили над 12 часа и крайниците са възстановили почти напълно функциите си. Успешна за мен е трудната операция, която обаче има положителен резултат. Работата ми е хоби и ми е приятно да я върша, независимо колко време ми отнема, каза д-р Шидеров.