„Тянгун -1“ беше изстреляна в околоземна орбита през 2011 г.
„Тянгун -1“ беше изстреляна в околоземна орбита през 2011 г. / Guliver/Getty Images
Ако видите отломки от космически апарати, не ги пипайте
96834
Ако видите отломки от космически апарати, не ги пипайте
  • Ако видите отломки от космически апарати, не ги пипайте
Отломки от космически апарати, паднали на земята, не трябва да се пипат, защото може да са заразени с радиация, с химически или бактериологични замърсявания. А дали отломките са опасни могат да проверят специализираните химически войски, които са обучени и имат необходимата техника за това, коментира пред Дарик ген. лейтенант от резерва Кирил Цветков, бивш началник на Химически войски.

Китайска космическа станция може да падне в България (ВИДЕО)
 
Според него вероятността отломки от Китайската космическа станция „Тянгун 1” да паднат на територията на България е почти нищожна. Военните химически подразделения реагират много бързо в такава ситуация, увери  ген. лейтенант Цветков и даде пример с Чернобилската авария, когато за половин час са мобилизирани пет хиляди поста на Химически войски и Гражданска защита в цялата страна.

Армията ни е готова за падането на „Тянгун 1“
 
Специализираните химически модули на Българската армия са тези, които са подготвени и имат необходимото въоръжение за изпълнение на задачи при евентуално попадане на отломки от космически апарати на земята, обясни ген. лейтенант Кирил Цветков.
 
Той допълни, че при евентуална такава ситуация се задействат и други военни: "При такъв случай, и инженерните войски, които ги има в сухопътните войски, могат да бъдат задействани. Това са и медицински екипи от Военномедицинска академия. Има достатъчно сили и средства, които да се задействат".

Няма причина за тревога заради падането на „Тянгун-1“
 
Ако видят отломки от космически апарат, хората трябва да сигнализират своевременно компетентните органи и в никакъв случай да не ги пипат, защото това е опасно, коментира още ген. лейтенант Цветков: "Такива апарати като космическите, някои от тях имат ядрени енергетични установки, други могат да носят някои запаси, които при взривяване може да се получи някакво заразяване. Химическите войски могат да ликвидират последствията от такива аварии. Преди да мине контрол на заразяването не трябва да се пипа, а да се сигнализира на 112. Но вероятността е много малка".
 
"Когато беше аварията на Чернобил в продължение на половин час беше приведена цялата система на химически войски. Това бяха около 5000 поста на територията на страната, заедно с тези на Гражданска защита и започнаха непрекъснато издирване", припомни бившият началник на Химически войски.

Има ли вероятност космически боклук да падне на наша територия?
 
И в мирно време Химически войски имат готовност за действие и за анализ на обстановката. Те и сега извършват постоянно наблюдение и измерване на степента на заразяване и следят обекти, където може да възникне замърсяване, коментира ген. лейтенант Цветков.