/ Община Враца
Аз също имам критики към управляващите, но не смятам, че този вик „незабавна оставка на правителството“ ще реши проблемите сега. Как тепърва в условията на криза ще дойдат и набързо ще се справят служебните министри с тези злободневни задачи? Това е много трудно. Затова кабинетът трябва да изкара мандата си. А този вик срещу главния прокурор Иван Гешев също е много изкуствен. Според мен тук пръст има и онзи човек от Дубай. Защото Гешев е само от 6 месеца. Той е първият главен прокурор по време на прехода, който се осмели да посегне на олигарсите. Каквото и да приказват за него и да го иронизират с каскетчета, той показа характер, за да посочи човек като Васил Божков, който се смяташе за недосегаем. Досега бизнесменът Божков никога не е вярвал, че някой ще хвърли толкова обвинения срещу него“. Така историкът акад. Георги Марков коментира пред „Труд“ разразилите се страсти и заострянето на напрежението между властта и гражданите.

Във връзка с атаките към личността на главния прокурор от страна на вече познатия олигархичен кръг от обвиняеми, който от половин година се разраства все повече, акад. Марков коментира, че не възприема твърденията, че Гешев е „маша“ или „бухалка“ на управляващите.

Той наистина показа решимост, нещо което другите преди него нямаха. Братя Бококови, които внасят този отровен боклук в България, не трябва ли да бъдат подведени под отговорност за това си деяние? Искат вън мутрите и мафията от управлението и прокуратурата, а всъщност някои от протестиращите застават на тяхна страна. Значи Божков сега се подсмива и радва в Дубай, гледайки по телевизията какво се случва“, коментира акад. Марков.

Тези протести са от полза на олигарсите, въпреки големите лозунги. В речника на прехода има две запомнящи се думи: мутри и менте. Да, но тези мутри отдавна не са по анцузи и с бухалки. Те са в копринени костюми, те са милионери, имат имоти в чужбина, имат охрана, която дори е по-многобройна от тази на президента и премиера. Тоест, мутрите вече са бизнесмени“, допълни той.

По думите на историка, в момента не е време за подаване на оставка от страна на премиера Бойко Борисов, тъй като страната ни и без друго се намира в безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. Акад. Марков обясни позицията си с това, че дори в един служебен парламент да бъдат вкарани изключителни експерти, държавата няма как да оцелее без парламент и без нов бюджет за следващата година.

След 9 месеца ще има редовни парламентарни избори и народът ще си каже думата. Излишно е да се създава политическа криза, която да се прибавя към здравната и икономическата. Не бива хората да се палят и да скачат по площадите и да бъдат използвани от някои олигархични кръгове. Виждам, че забравеният министър на правосъдието Христо Иванов вече влезе в новините с неговата партия. Не бива да се преиграва и по отношение на ДПС. Според мен случилото се в „Росенец“ беше преднамерена акция за изостряне на отношенията. Не бива да се опъва така въжето. Не можем да върнем историята отпреди 30 години, не може да повтаряме протестите, както някои се напъват да го правят“, каза Марков.

Относно акцията в президентството заради разследванията срещу съветника на президента Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов, историкът призна, че е имало известна доза показност, но е категоричен, че в случая тези две личности не се ползват от имунитет и не е нормално президентът да заема определена страна в тези процеси.

„Имаше известна показност, съгласен съм. Доколкото разбрах медиите са разбрали за тази акция не от Главна прокуратура. Но президентството не е имунизирано, защото това влизане все пак стана с решение на съда и е законно. Освен това тези съветници и секретари на президента нямат неговия имунитет. Какво си въобразяват - че министърът на околната среда може да бъде задържан, а те не могат? Аз много уважавам президента, но той не трябваше да излиза сред протестиращите. При такива обществени сътресения, той трябва да бъде посредник и помирител, не бива да взима страна срещу правителството“, каза още акад. Марков.