Адвокатът на Шийлдс е бил уведомен за отказа да се възобнови делото
Адвокатът на Шийлдс е бил уведомен за отказа да се възобнови делото / netinfo

Адвокат Пийт Уедърби и депутатът от Европейския парламент Арлийн Маккарти са получили максимално съдействие от Министерството на правосъдието по случая с Майкъл Шийлдс. Това съобщиха от министерството по повод на цитирани в ежедневниците твърдения на адвоката на Майкъл Шийлдс - Пийт Уедърби, и на депутата Арлийн Маккарти.

Уедърби е бил уведомен с писмо от министър Миглена Тачева от 29 февруари за отказа на окръжният прокурор на Варна да направи искане за възобновяване на производството. Посоченото постановление е било изпратено на Министерство на вътрешните работи на Великобритания за връчване на Шийлдс и защитата му. В случая задължение на Home Office е да уведоми лицето и неговата защита за развитието на наказателното производство, се казва още в съобщението.

По повод твърденията Арлийн Маккарти, от министерството посочват, че на 22 април министърът на правосъдието Миглена Тачева й е изпратила отговор, съдържащ позицията на министерството като централен орган по Конвенцията на СЕ за трансфер на осъдени лица. Тъй като трансферът на Шийлдс вече е реализиран и той се намира на територията на Обединеното Кралство, според конвенцията, британският гражданин би могъл да бъде освободен условно предсрочно съгласно законодателството на изпълняващата държава - Великобритания, тъй като изпълнението на наказанието е подчинено на нейната юрисдикция, се казва още в съобщението.