/ БГНЕС
Ина Лулчева вижда мярката като "злоупотреба със закона и правомощията"
Минути след кацането си на българска земя, по-рано днес, собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров беше задържан и доведен в Националната следствена служба, където е разпитан.

Задържаха шефа на фирмата, обвинена за теча на данни от НАП

Според адвоката му Ина Лулчева няма нищо възмутително във факта, че е задържан на летището. Тя намира за недопустимо факта, че другите двама са пуснати под парична гаранция, а за Тодоров се иска задържане под стража.

Издирват собственика на „Тад груп“ в шенгенското пространство

Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и, че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия“, заяви Лулчева.

Кристиян Бойков и шефът му са обвинени в тероризъм

Тя добави, че единственият мотив, който прокуратурата посочва за задържането му е опасност от укриване.

Тя обясни, че не е станало ясно и как точно е станало подбудителството на Кристиян Бойков да извърши хакерската атака срещу НАП.

Задържаха търговския директор на фирмата, в която работи Кристиян Бойков

„Известно е, че подбудителството става, когато убеждаваш някого да извърши нещо. Когато този някой не твърди, че ти си го накарал, да се твърди, че има подбудителство е доста нелепо”, каза още адвокатът и добави, че Тодоров я е уверил, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели да всява страх и смут в населението и, че не му е известно някой да е извършвал незаконна дейност.

Прокуратурата: НАП не е единствената атакувана от "Тад Груп" институция

Лулчева каза още, че дружеството е съдействало на следствието и отдавна е предоставило изисканите от обвинението документи.

Тя коментира още, че и нейните данни са изтекли в следствие на хакерската атака, но подчерта, че големият проблем не е в това, че някакво момче е хакнало системата на НАП, а в това, че държавата не е изпълнила ангажимента си да запази данните на хората в тайна.
БГНЕС