9 години и половина затвор за убиеца на таксиметровия шофьор
9 години и половина затвор за убиеца на таксиметровия шофьор / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийска апелативна прокуратура поиска девет години и половина затвор за Георги Пейков, който на 9 февруари тази година уби 51-годишния таксиметров шофьор Емил Емилов.

На 5 юли Софийският градски съд го осъди на седем години затвор и 70 000 лева, които трябва да плати на роднините на убития.

На заседанието на Софийски апелативен съд (САС) прокуратурата и адвокатът на роднините на убития поискаха девет години и половина лишаване от свобода за Пейков, а неговите защитници-намаляване на наказанието му с една година. И на втора инстанция делото се гледа по съкратената процедура. Решението си САС ще произнесе в едномесечен срок.

Заради убийството таксиметрови шофьори от цялата страната блокираха през февруари центъра на София с искания за по-безопасни условия на труд. Георги Пейков направи пълни самопризнания ден след убийството. По-късно Софийски градски съд го осъди на седем години затвор, след като делото се гледа по кратката процедура.

51-годишният таксиметров шофьор Емил Емилов бе убит с нож около 2,30 ч през нощта на 8 срещу 9 февруари в столичния квартал “Люлин”. Убиецът - 28-годишният Георги Пейков, е разкрит чрез GPS системата в такситата, с която е проследен последният маршрут на таксито.

По-късно Пейков сам се предал в Столична дирекция “Полиция” и направил пълни самопризнания.