8 г. затвор заради опит за отравяне с татул
8 г. затвор заради опит за отравяне с татул / Sofia Photo Agency

Добричкият окръжен съд постанови 8 години затвор при първоначален строг режим  за 38-годишната Румяна Маринова, обвинена в опит да отрови с татул съпруга си.

 

Добричлийката получи административно наказание – глоба от 2000 лева, за това, че подбудила трима души да убият мъжа й Стамен Савов. Петчленният съдебен състав призна за виновни в измама Ивелина Иванова, Данаил Илчев и Георги Николов. Те заблудили Румяна, че ще убият Стамен, като взели от нея близо 14 000 лева.

 

Делото срещу Румяна и нейните помагачи започна повторно през март 2008 година. Първата присъда, която бе същата като днешната, бе прочетена през май 2006 година. Тя обаче бе отменена от Варненския апелативен съд и делото бе върнато за преразглеждане. Подсъдимите не се признаха за виновни пред съда и поискаха да бъдат оправдани.

 

Петимата им адвокати развиха тезата, че Румяна нямала никакъв мотив и намерение да убие бившия си съпруг Стамен, както и че не е съществувала поръчка за убийството му. Според защитата случилото се било инсценирано от него и той имал полза от това дело. Адвокатът на Данаил Бранимир Балачев заяви, че присъдите ще бъдат обжалвани в установения 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.