/ БГНЕС
Навършват се 77 години от подвига на капитан Димитър Списаревски. 

Той е роден на 19 юли 1916 в гр. Добрич, но произхожда от голям котленски възрожденски род, от който е и Неофит Бозвели. От именития си род наследява горещата кръв, чувството за дълг и чест, себеотрицанието, храбростта и безпределната любов към родината.

Димитър Списаревски остава във военната история като българския летец, направил първия въздушен таран. 

В битката в небето над София пилотът връхлита със своя изтребител върху американски бомбардировач и двата самолета падат край с. Долни Пасарел. Със саможертвата си капитан Димитър Списаревски спасява мирни жители на столицата.

На 20 декември по обяд през 1943 г. към София са се насочили няколко вражески вълни от по 50 бомбардировача Б-24, Б-17 и повече от 100 изтребителя П-38. За защита на столицата излитат 36 Де-520 и 20 Ме-109 Густав-2.

Пилотите от 2-ри и 3-ти орляк на 6-ти изтребителен авиополк са готови с цената на живота си да отбият налитащите към София нападатели. В страховитата битка, която се разразява над притихналия град, най-неудържим е поручик Димитър Списаревски.

Тялото на поручик Димитър Списаревски е било открито в землището на село Кощиново на 22 декември 1943 година и по-късно погребано, с военни почести, на връх Коледа в софийските централни гробища.

Роберт Реноар един от оцелелите във въздушния бой британски пилот, по чудо останал жив след "тарана" на българина споделя в лагера за военнопленници в град Шумен: “Ударът на вашите летци бе много лют...”
 
 

На днешната дата, само на 27 години, в небето над София героично загива бранителят на града поручик Димитър Списаревски.

Публикувахте от Todor Chobanov в Неделя, 20 декември 2020 г.