70% от говеждото у нас е внос
70% от говеждото у нас е внос / Thinkstock/Getty Images
В България пазарът за говеждо месо все още не е добре структуриран, смята Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда. По негови наблюдения през последните години в страната има повишен инвестиционен интерес, а фактор за това е, че секторът все още не е развит и дава по-големи възможности.

Месо в цифри: 2771 наденички, 1491 пържоли, 1006 кюфтета и още...

Реализацията на продукцията обаче все още е проблем, признава производителят и обяснява, че има експортни сделки, но всеки производител търси сам пътища за реализацията на продукцията си.

Като цяло пазарът не е добре структуриран и българските суровини не са достатъчно привлекателни за нашите месопреработватели, посочва като сериозен проблем Чалъков. По думите му в предприятията вече е направен сериозен технологичен скок и те работят със стандартна продукция, а родното месо не е калибрирано и окачествено. Това е и причината до момента 70 процента от говеждото в България да е внос, посочва експертът.

По-малко говеждо и мляко на трапезата в борбата с климатичните промени

Ние не сме нация на телешкото, признава Чалъков. Но според него причината е, че досега българите не са имали достъп до наистина качествено месо. Начинът на отглеждане на животните е рефлектирал върху качеството и хората са свикнали да приемат, че телешкото е сухо, трябва да се вари дълго и т.н., казва експертът.
 
Той изразява увереност, че сега навлизащите у нас технологии с очертани цикли на отглеждане ще формират нов вкус у клиентите. Този процес всъщност вече започна, казва Чалъков. Експертът уточнява, че в страната вече има специализирани стек-ресторанти, което означава, че самите консуматори искат това месо, което кара и ресторантьорите да го търсят.

Вижте храните, богати на протеини

Селекцията е абсолютно задължителна, категоричен е експертът и уточнява, че който планира да се занимава с животновъдство, трябва да има предвид, че ефектът от подбора на животните всъщност става видим най-рано след 18 месеца.
 
БТА