Основната роля на протеините в храненето е да помагат на човешкото тяло да се обновява, расте и развива. Протеинът е хранително вещество, съставено от аминокиселини. Тялото е способно да произвежда някои аминокиселини, но незаменимите аминокиселини трябва да бъдат получени от източници на животински или растителен протеин.

Думата „протеин" идва от гръцки, което означава „първичен". Терминът е използван за първи път през 1883 г.

Ето и основните групи храни с високо съдържание на протеини:

Леща, варива и фъстъци

Те са чудесен източник на растителен протеин, като лещата осигуряват най-много - около 25.8 г за една порция, а фъстъците - 23.7 г.

Риба и хайвер

Рибата е много полезна и здравословна храна. Не случайно се препоръчва нейната консумация поне веднъж седмично. Тя е чудесен източник на протеин като в зависимост от вида и ни снабдява с около 26-30 г за една порция.

Пилешко, агнешко и свинско

Хубаво е както и с всички останали меса да избирате постно месо като тези меса предоставят от 30-33 г протеин в 100 г.

Печена тиква, тиквени и динени семки

Тиквата и тиквените семки осигуряват около 33 г протеин на 100 г. Заедно с динените семки те са от семената и ядките с най-малко калории.

Постно телешко и говеждо месо

За да получите възможно най-чист протеин е добре да изберете постно месо. Телешкото и говеждото месо съдържат около 36 г протеин на 100 г порция.

14 интересни факта за протеините

Боб и бобови растения

Колкото по-стар, по-голям и по-зрял е бобът, толкова повече протеин получавате с него. Той е с високо съдържание на фибри, калций и желязо, но се оказва и един от най-добрите източници на аминокиселини, които са толкова необходими за човешкото тяло.

Сирене

От всички сирена с най-високо съдържание на протеин е пармезан - 41.6 г на 100 грама порция, последван е от моцарела и швейцарските сирена - около 28-30 г. Оказва се, че меките сирена, сметана, крема сирене са със най-малко протеин - около 16 г за порция.