70% от учениците признават за случаи на агресия в училище
70% от учениците признават за случаи на агресия в училище / netinfo

Близо 70% от учениците признават, че в тяхното училище е имало случай на агресия. Това сочат данните от изследването на социологическа агенция „Алфа рисърч” за обществените нагласи към агресията в училище.

Изследването беше представено в столичното 18-то училище. Боряна Димитрова, директор на социологическа агенция „Алфа рисърч” заяви, че във всяко общество на преход семейната среда е доста нестабилна и родителите са склонни да винят за насилието медиите, интернет, улицата, но не и самите себе си.

Според данните от изследването на „Алфа рисърч” и родители, и ученици признават, че нивото на агресия в училище е доста висока.

Според тях причините за това са недобрата семейна среда, липсата на дисциплина в училище и материалните различия между децата.

След представянето на изследването имаше и дискусия, в която участваха депутати, синдикати, родителски организации и ученици от самото 18-то училище.

Учениците заявиха, че шоково трябва да се вземат мерки срещу насилието. В хода на дискусията в един от коридорите на училището две момчета от пети клас се биеха с ученическите си чанти.