70% от българите са неудовлетворени от професията си
70% от българите са неудовлетворени от професията си / снимкa: Sofia Photo Agency
70% от българите са неудовлетворени от професията си
26281
70% от българите са неудовлетворени от професията си
  • 70% от българите са неудовлетворени от професията си

В България няма достъпна система за професионално ориентиране на хората от ранна училищна възраст до пенсионирането им. Този проблем беше поставен днес от Балканския институт по труда и социалната политика. Според председателя му Иван Нейков държавата трябва да изработи дългосрочна политика за развитието на професионалното ориентиране, като започне с подготовката на професионални консултанти във висшите училища.

Професионалното ориентиране е процес, в който специалистите откриват силните страни и способностите на човека, и го насочват към подходящото образование и професия. В развитите държави това започва в началните класове и е особено полезно, когато безработицата в страната нарастне, както се случва у нас, обясни Иван Нейков.

„Безработен си, отиваш в бюрото по труда и те ти казват, че в момента не могат да ти предложат нищо, но има пет курса за квалификация и предлагат да те запишат в един от курсовете. Чудесно, но дали тези знания са моята силна страна, дали те ще ми помогнат за следващо реализиране, не се знае. Винаги е по-добре преди да отида да придобивам нови знания, да мина през професионалното ориентиране. Може да се окаже, че аз въобще не ставам за администратор и едновременно с това мога да ставам за градинар".

От Балканския институт предлагат законодателни промени, които да уредят създаването на екипи от професионални консултанти в училищата и бюрата по труда. По думите на Иван Нейков над 70 процента от българите не са удовлетворени от кариерата си, а голяма част от тях предпочитат да работят за по-малко пари, но с удоволствие.