68% от младите двойки харчат до последната стотинка
68% от младите двойки харчат до последната стотинка / снимка: БГНЕС, архив

Две трети от младите двойки на възраст до 35 години не успяват да спестят от приходите си и ги изхарчват до последната стотинка. В малките градове и селата техният дял е 80 на сто, докато в столицата все пак има повече пестеливци - 60% успяват да заделят някой лев. Младите двойки без деца спестяват по-често от тези с малчугани, става ясно от проучване за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки, съобщава в. „Монитор”.

В почти 70 на сто от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи. Една четвърт от партньорите обаче само един човек носи пари вкъщи.

И докато в столицата при 90% от случаите и двамата пълнят семейната хазна, то в провинцията 38 на сто от младите семейства се издържат от доходите само на единия партньор.

Почти половината от анкетираните домакинства не инвестират дългосрочно. Оказва се, че едва 28% от млади хора влагат спестяванията си в банкови депозити, 7% избират да закупят  недвижими имоти, и само 4% ги използват за започване или разширяване на бизнес.

Младите двойки в София използват заделените си средства за нуждите на домакинството два пъти по-често в сравнение с тези в малките градове и селата, където само в 30% от случаите посягат към спестяванията си за посрещане на ежедневни харчове.

Хората в провинцията предпочитат да обръщат спестяванията си в банкови депозити и имоти докато в столицата има по-малък интерес към такива вложения.

Данните сочат още, че само 47% от всички млади двойки у нас събират целия си доход на едно място, а 1/3 изобщо не си правят семейна каса. Липсата на общо портмоне е характерна за хората без деца, при тях 46% предпочитат да разполагат с индивидуални бюджети.