500 българчета се раждат с увредено сърце всяка година
500 българчета се раждат с увредено сърце всяка година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
500 българчета се раждат с увредени сърца всяка година
68483
500 българчета се раждат с увредени сърца всяка година
  • 500 българчета се раждат с увредени сърца всяка година

Около 500 бебета у нас се раждат с вродени сърдечни проблеми всяка година. Половината от тях имат нужда от лечение, а около 20 % трябва да се оперират още веднага след раждането. Тази статистика изнесе доц. Маргарита Цонзарова, началник на Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница и председател на асоциация "Детско сърце".

Според специалиста вродените сърдечни малформации са най-честата причина за заболеваемост и смъртност при децата до едногодишна възраст. Друг проблем при децата и младежите с подобни заболявания пък се явява трудното им интегриране сред обществото, допълни Цонзарова.

Данните доц. Цонзарова съобщи по време на представянето на съвместен проект, който цели да обмени практиките между България и Испания по отношение на обгрижването на деца и младежи със сърдечни заболявания: „Децата и младите хора със сърдечно-съдови заболявания се срещат с много проблеми и затруднения в ежедневния си живот. Това са хора, които са изолирани поради това, че често посещават болници, често отсъстват от училище децата. Много е трудна тяхната социална интеграция. Това ни даде основание да разработим този проект".

Целта на проекта е да се обменят опити в обучението на младежите и тийнейджърите с една испанска, подобна на нашата фондация, на име „Менудос Корасон", чиито представител у нас е Монтсерат Лопес: „За нас основната идея е да помогнем на децата със сърдечно-съдови заболявания - по-конкретни в нашите информационни, медийни услуги имаме публикации, които са отнесени към деца и млади хора със сърдечно-съдови заболявания. В случая сме избрали комикса като вариант. Единият от комиксите е свързан с белезите, тъй като след операцията, която претърпяват тези деца и млади хора остава белег, от който те се срамуват. Друга тема е за отговорността, тъй като при лечението, което те претърпяват, не трябва да консумират алкохол".

Проектът с обмяната на опит ще продължи 2 години като се очаква той да повлияе положително минимум на 350 души у нас.