49% от българите смятат, че учителската стачка трябва да се прекрати
49% от българите смятат, че учителската стачка трябва да се прекрати / netinfo

49 на сто от българите смятат, че учителската стачка трябва да бъде напълно прекратена, това сочат данните от изследване на МБМД, 22 процента отговарят, че протестът трябва да премине в символичен, като се запази стачната готовност, а 24 на сто от анкетираните са на мнение, че стачката трябва да продължи ефективно, до пълно удовлетворяване на исканията.

Най-голям спад в доверието социолозите отчитат при премиера и министрите, пряко ангажирани с конфликта. Рейтингът на Сергей Станишев през октомври е със 7 на сто по-нисък от този през юли т.г. За същия период доверието към министър Даниел Вълчев е намаляло съответно с 10 процента, сочат цифрите.

Според изследването 37 на сто не подкрепят предприетите от учителите стачни действия през последния месец, а около 59 на сто ги одобряват.

Близо 60 процента от участвалите в изследването са на мнение, че искането на преподавателите за 100 процента увеличение на заплатите в сектора, е нереалистично, за 38 на сто - то е съвсем реално.

На въпроса какво трябва да бъде повишението на заплатите в образованието, 31 на сто се обединяват около цифрата 65 процента, казаха от МБМД.

35 процента от допитаните обвързват по-високите възнаграждения на учителите с по-добро качество на обучението, показва проучването. 52 на сто смятат, че ако преподавателите получат по-високи заплати, това ще доведе до сътресение на правителството. 76 процента са отговорили, че резултатът ще са нови стачки в други сфери, а 39 на сто се страхуват от хиперинфлация и икономическа дестабилизация на страната.