4000 души на мирен протест в Пловдив, искат обстойно разследване в Катуница
4000 души на мирен протест в Пловдив, искат обстойно разследване в Катуница / снимки: DarikNews.bg, Пловдив - Виктор Кадири

Близо 4000 души се събраха на площад „Централен" в Пловдив на мирен протест. Митингът започна с едноминутно мълчания в памет на Ангел и Павел.

Да се създадат ефективни механизми за прилагане и спазване на българското законодателство от всички български граждани е едно от исканията на Националния младежки форум и студентските съвети на Пловдив. Този и всички останали призиви бяха отправени от трибуната на централния площад града пот тепетата. Сред останалите искания бяха създаване на действащ механизъм за премахване на просията сред деца, осъществяването на строг контрол върху спазването на журналистическата етика, както и обстойно разследване на случая в Катуница с конкретни резултати.

4000 души на мирен протест в Пловдив искат обстойно разследване в Катуница
netinfo

Не един, а четирима са престъпниците в нашето село, заяви Стоян Тютюнаров от Катуница. Нека да останат до края на живота си в затвора, призова той. Друг негов съгражданин акцентира върху това, че младите хора у нас нямат бъдеще, че над 1,5 млн. българи са заминали за чужбина, че са хиляди българските проститутки зад граница и че цари беззаконие над някои босове и олигарси у нас.

По време на четенето на подписката на студентските съвети бяха изредени и институциите, до които тя е адресирана - премиера, председателя на Народно събрание, президента, председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор на Република България. Всички те бяха бурно освирквани от протестиращите.

4000 души на мирен протест в Пловдив искат обстойно разследване в Катуница
netinfo

Само за час над 700 подписа бяха събрани край трибуната. Това няма да е последният протест, заканиха се младите хора. Днешната демонстрация беше подкрепена от феновете на „Ботев" и „Локо Пловдив", студенти, ученици, рокери, над 50 жители на Катуница, както и от по-възрастни хора.

Издигнати бяха лозунги: „Справедливост за всички!" и „Няма да мълчим! Ние сме гласът на българската младеж!". Протестиращите скандираха „Оставка!", „Няма да забравим никога!" и „Българи-юнаци!". Пяха се патриотични песни и химна на Република България.

На днешния протест нямаше расистки или подклаждащи етническото напрежение призиви.

4000 души на мирен протест в Пловдив искат обстойно разследване в Катуница
netinfo

Други новини от Пловдив