40% от младежите не четат, 70% - наясно с Азис
40% от младежите не четат, 70% - наясно с Азис / Снимка: Sofia Photo Agency

Двойно е нараснала употребата и на леки, и на твърди наркотици сред младежите на възраст между 15 и 19 години. Това показват резултатите от изследване на агенция "Медиана", на което се позовава в годишния си доклад Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Докладът беше одобрен от Министерски съвет.

25 на сто от младежите са употребявали трева, а два процента - твърди наркотици, като очакването е този процент да се увеличи, заяви Кольо Колев, изпълнителен директор на "Медиана".

Изследването показва още, че 40 процента от младежите смятат четенето на книги за изживяло времето си и обременяващо ги занимание.

Една трета от учениците от горните класове нямат представа какво е число на квадрат, над 40 процента не са наясно кой е Чарлз Дарвин. Приблизително същият брой няма информация каква е стойността на числото "Пи", а 60 процента са категорични, че Русия и САЩ са воювали през Втората световна война. Около 70 на сто обаче са напълно наясно със семейното положение на фолкпевеца Азис.

Според Колев трябва да се помисли за премахването на 12-ия клас в средното училище, защото практиката показва, че учениците имат твърде много свободни часове, в които те обикновено ходят по кафенетата и на практика това стимулира апатията им.

В годишния доклад на ДАМС се казва, че все повече нараства като дял броят на младежите от ромски произход, което не е проблем само по себе си, а поради факта, че така се увеличава броят на младите хора, които не са образовани и нямат достъп до социални услуги. По прогноза на "Медиана" до 15 години делът на ромите сред младежите ще е 20-25 процента, а до 20 години, той ще е 50 на сто.

Заради условията на живот на тези младежи на практика сериозно ще нарасне делът на аутсайдерите сред младежите, обясни Кольо Колев. Той поясни, че стимулите на държавата за раждаемостта нямат никакъв практически ефект освен точно за ромското население, за което това са пари в брой, които са залог за оцеляването на семействата. ДАМС финансира все повече проекти на ромски организации за младежки дейности, съобщи заместник-директорът на ведомството Михаил Балабанов.

Направеното изследване показва още, че намалява тенденцията на миграция на млади образовани хора, защото те имат все повече възможности да се реализират в страната.

Държавната агенция е подготвила законопроект за развитие на младежта, който предвижда да се създаде фонд за финансиране на младежки дейности не само с пари от бюджета, но и с процент от приходите от хазартна дейност в страната. Предстои с Министерството на финансите да се уточни каква точно сума годишно може да се задели за целта.