2/3 от общинските съветници нужни за замяна на общински имоти
2/3 от общинските съветници нужни за замяна на общински имоти / netinfo
Замяната на общински имоти вече ще става с мнозинство от две трети от общинските съветници, това реши НС като прие окончателно промените в Закона за общинската собственост. Засега тези решения се взимаха с просто мнозинство.

Решенията за промяна на характера на имоти от публично-общинска в частна общинска собственост ще се приемат с мнозинство от 2/3 от общия брой на общинските съветници. Досега това ставаше с гласовете на повече от половината общинари.

Вероятно поради незнание какво точно гласуват първоначално депутатите приеха и решенията за право на строеж да се вземат с такова мнозинство, но бързо се поправиха сред прегласуване.

Остава възможността социално слаби хора да купуват имоти на преференциални цени, но за срок от 15 години да не могат да ги продават или отдават под наем. Срещу това се обявиха от десницата, защото така се създавали предпоставки за корупция, обясни Иван Сотиров от ОДС. „Тези хора купуват имоти под пазарните цени като социално слаби и след това, само една две седмици, се оказва, че имота е прехвърлен на друг собственик”, отбеляза той.

В общините ще има публичен регистър с разпоредителните сделки с общински имоти, като в него ще се вписват тяхната данъчна оценка и начин на разпореждане – търг, конкурс или решение на общинския съвет.