19% от ромите над 15-годишна възраст имат работа
19% от ромите над 15-годишна възраст имат работа / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Едва 19 процента от ромското население на възраст над 15 години има работа, а близо 40 процента от ромите са икономически активни - това показва анализ на състоянието на ромската общност у нас, който е част от проекта на национална стратегия за интеграция на ромите в България 2012-2020 година. Проектът беше представен в Министерския съвет в присъствието на вицепремиера Цветан Цветанов, който е председател на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Стратегията задава насоките за социалната интеграция на ромите.

Според последното преброяване на населението у нас ромите са третата по големина етническа група и най-младият етнос. Около 4.9 процента от българските граждани се самоопределят като роми. Над половината от тях живеят в градовете. Сериозен проблем, отчетен в анализа към стратегията, е нарастването на броя роми, живеещи в обособени квартали, което води до социалната им изолация и проблеми с поддръжката на инфраструктура и хигиена. Това намалява възможностите за включване във формалната икономика и намиране на работа.

Макар и бавно, образователният статус на ромите се подобрява през последните 20 години. Според анализа ромските жени са в пъти по-неграмотни относно ежедневните дейности в сравнение с мъжете, което влияе пряко на образователните успехи на децата им. Част от ромските деца тръгват на училище, без да говорят добре български език и без нужните умения за справяне с учебния процес. Патриархалните норми на контрол върху поведението на момичетата водят до по-ранното им отпадане от училище. Въпреки това се увеличава броят на младите роми-висшисти, който според анализа е по-висок от официалния, тъй като много от младите спират да се самоопределят като роми, след като получат диплома за висше образование.

Данните на анализа сочат, че 10 процента от децата на възраст до 9 години имат влошено здраве, а 12.6 процента от цялото ромско население има тежко хронично заболяване или е инвалидизирано. Специфична особеност е ранното настъпване на инвалидизация, която се появява между 45 и 60 годишна възраст при една трета от мъжете и две пети от жените. Ромите боледуват по-често от хепатит, стомашно-чревни заболявания и паразитни болести заради лошата инфраструктура в кварталите им.

Стратегията, която ще бъде одобрена от правителството, цели създаване на условия за равноправно интегриране на ромите в обществения и икономически живот. Документът съдържа приоритети и цели, свързани с интеграцията, а мерките за тяхното постигане са заложени в националния план за действие по стратегията.