/ Фондация „По-диви Родопи“
Още 13 испански черни лешояди пристигнаха в Източни Родопи, съобщиха от Фондация „По-диви Родопи“.

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопи, България, след като първата група птици бе освободена в края на 2022 г.  Завръщането на вида се осъществява като част от програмата за възстановяване на популацията от черни лешояди в българската част на планината, осъществявана от екип на Фондация „По-диви Родопи“, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA. 

Дългото 3300-километрово пътуване на птиците от редкия вид през почти цяла Европа отне три дни. To завърши, след като птиците бяха внимателно пренесени в индивидуални кутии за превоз и транспортирани до техния нов дом. Екипът от експерти ще бъде неотлъчно до тях през следващите дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в добро състояние. Лешоядите бяха временно настанени в специално изградена адаптационна волиера, където ще прекарат следващите няколко месеци, докато свикнат с новия си дом, съобщиха още от Фондацията. 

Птиците ще бъдат освободени обратно в дивата природа тази есен. Новата група се очаква да се присъедини към вече освободените през миналата година птици и да сформират колония. През следващите години се очаква да се освободят още птици като част от текущата програма по възстановяване на гнездящата популация на черния лешояд в българската част на Източни Родопи. 
Биляна Иванова/БТА