Спартан България
Спартан България / БГНЕС
Наложи се по спешност и по абсолютни медицински индикации да търсим съдействие, защото процедурата, която предстои на 11-годишното дете, ние не можем да я направим, и малко центрове в Европа го правят.  Процедурата е планирана и сроковете са много строги. Състоянието му поради заболяването създаде критични стойности на неговите кръвни показатели. Това повиши риска и се наложи транспортиране, затова се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха изключително бързо, на първо място министърът на здравеопазването светкавично задвижиха нещата, после и Министерството на отбраната. Това заяви проф. Константинов от ИСУЛ по повод транспортираното в Словения дете с диагноза Остра лимфобластна левкемия.

Проф. Константинов посочи, че изходът от процедурата е с висок процент на благоприятност, но в медицинската практика винаги има риск и няма 100-процентова гаранция. По думите му изискванията за процедурата са прекалено високи, няма проблем с липса на специалисти. Той прогнозира, че подобно лечение ще продължи около месец. Финансирането на лечението идва по линия на НЗОК, а това ще е първия случай от България, на който ще бъде приложен този метод на терапия.

Първоначално този метод е струвал над 1 млн. евро, сега е доста по-ниска и достъпна цената, но отново изисква висока специализация и средства.

11-годишно дете се е лекувало в Клиниката по Детска клинична хематология и онокология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, с диагноза Остра лимфобластна левкемия. То беше транспортирано с военния самолет "Спартан" до Любляна, Словения.

Искането до здравния министър д-р Асен Меджидиев за организиране на въздушен медицински транспорт е отправено вчера, 16 февруари, от ИСУЛ.

Самолет „Спартан“ достави помощ за Сирия и върна военните ни медици от Турция

Министър Меджидиев реагира веднага и в координация с министъра на отбраната Димитър Стоянов беше организирано незабавното извършване на полета.

Детето е придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.