100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани
100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани / БГНЕС архив
100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани
87815
100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани
100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани
  • 100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани
  • 100% ръст на делата у нас срещу чужди граждани

Има 100% ръст на делата, които се образуват у нас, срещу чужди граждани в сравнение с 2015 г., както и редица проблеми пред трансграничното съдебно изпълнение. Това казаха пред журналисти представители на камарите на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) на България и Гърция след работна среща за проблемите, които възникват при казуси между двете държави. Около 400 дела на година образуват родните ЧСИ-та срещу чужденци, от които между 40-50 са срещу гръцки граждани и компании. Реалната ситуация обаче е различна, тъй като в много от случаите потърпевшите не търсят правата си заради сложните и тромави процедури.

В икономически план южната ни съседка е силно представена у нас и голям процент от чуждестранните инвеститори са именно гръцки бизнесмени, отбеляза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Практиката показва обаче редица проблеми пред трансграничното съдебното изпълнение:

"Миналата седмица бях в Сандански. Там говорих с хора от града, които имат транспортна компания и те казват - имаме две фирми, с които години работим заедно от Солун, но не са ни платили някакви фактури и не правят нищо, защото им изглежда прекалено сложен редът да стигнат до успех и във времето е отнесено като продължителност. Нашата идея е да търсим решения и предложения, които да отправим към Министерство на правосъдието затова да може да се подобри изпълнението между България и Гърция", каза Дичев.

Той посочи някои конкретни проблема с европейското законодателство, които стоят пред дейността на ЧСИ:

"Когато имаме гръцка компания или гръцки граждани длъжник, съответно събирането на информация за неговия адрес, за негово имущество, става много трудно, тъй като ние, съдебните изпълнители, не сме в обхвата на регламента за сътрудничество по граждански и търговски дела, там се говори само за съд, съответно няма начин, по който ние да съберем тази информация."

Базирайки се на практиката си, от гръцката камара на ЧСИ споделиха, че е много лесно един длъжник, срещу когото е заведено изпълнително дело, може да се скрие и да не бъде намерен никога. Основните трудности пред частно съдебно изпълнение отвъд граница са различията в законодателството на отделните държави. В тази връзка Георги Дичев допълни:

"На хитростта на тарикатлъка, на изобретателността на хората, които се опитват да излъжат държавата, кредиторите и системата, трябва да се отговори с изобретателността и възможностите, които имат частните съдебни изпълнители в Европа", каза още Дичев.