Предпазна клауза за гражданската ни авиация
Предпазна клауза за гражданската ни авиация / netinfo

Европейската комисия реши да наложи предпазна клауза на България по отношение на сигурността на българската гражданска авиация. Такава възможност е предвидена в Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Такава мярка обаче се прилага за първи път в Европейския съюз.

Предпазната мярка, която се прилага на България във връзка с гражданската авиация, не засяга по никакъв начин членството ни в Европейския съюз, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по повод решението на Европейската комисия. Не сме готови и като администрация, и като бранш за предприемане на препоръчаните мерки в срок до края на тази година, признаха от министерството.

Българските авиокомпании ще могат да осъществяват пътнически полети от България към страните в Европейския съюз, но няма да осъществяват пътнически товарни полети по вътрешните авиолинии на съюза, тоест няма да можем да осъществяваме вътрешни полети от Лондон до Париж например, обясни транспортният министър Петър Мутафчиев.

Той каза също, че към момента само три от общо 15-те български авиокомпании разполагат с нужната документация за издаване на евросертификати за полети във вътрешността на Европейския съюз. Той беше категоричен, че българската страна продължава да защитава своите позиции и ще се опита да направи всичко възможно тази мярка да отпадне.

Транспортният министър не се ангажира със срок, в който това може да стане. Предстои разширяване на капацитета на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” с наемане на още експерти.

Намерението на министър Мутафчиев е заплатите в дирекцията да бъдат увеличени с един път и половина повече от средните за сектора, за да се стимулира експертната работа.