Нужна е системност и последователност на институциите у нас
Нужна е системност и последователност на институциите у нас / netinfo

В доклада на Европейската комисия се съдържа конкретна критика за липсата на сътрудничество между различните органи. Както често пъти казва и г-н Бойко Борисов, не е по силите само на МВР да се справи с тази задача. Това коментира в предаването „Денят” на Дарик радио евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева.

На въпрос дали е съгласна с твърденията, че ЕК не е отчела последната информация, в която се съдържат данни за успешни акции срещу висши корумпирани и организирана престъпност у нас, Желева каза: Европейската комисия вече отговори на тази критика и на бележката на българските власти и отбелязват, че са взети всички данни, които са изпратени. Друг е въпросът, кога и как са били предоставени. В доклада почти през страница става въпрос за това, че липсват данни, липсва начин за набиране на данни за качествен анализ, който да послужи за основа за вземане на решения, обясни евродепутатът от ГЕРБ и добави: Не е толкова важно дали са били предоставени данни в последния момент и те включени ли са в доклада. Има процедура, която е взела цялата налична информация. В доклада се посочва, че Комисията е предоставила на България примерна извадка на добили публичност случаи на корупция и организирана престъпност.

Запитана дали в ГЕРБ споделят оценката за липса на убедителни резултати в ключови области като корупцията и борбата с организираната престъпност Желева коментира: „По-болезнена е темата за липсата на системност и последователност в усилието на държавата, на правителството, на цялото общество”.

В предаването Желева коментира и въпроса за закриването на безмитните магазини и бензиностанции по границите. Нейното мнение е, че обществото има воля това да се случи и по думите й те „трябва да се затворят час по-скоро”.

Евродепутатът от ГЕРБ изрази надежда в началото на лятото да няма предпазна клауза за България от страна ЕК и в страната ни да бъдат направени усилия за системност и последователност на институциите.

Цялото интервю с Румяна Желева четете тук.