Загребската среща – начало на енергийния диалог между Русия и страните от Югоизточна Европа
Загребската среща – начало на енергийния диалог между Русия и страните от Югоизточна Европа / netinfo
Хърватската столица ще посрещне утре руския президент Владимир Путин с 35-градусова жега и почти пусти улици, съобщава кореспондент на ИТАР-ТАСС от Загреб.

Голяма част от 900-хилядното население на хърватската столица изглежда се е възползвала от удължения уикенд, за да отиде на море. На 22 юни в Хърватия отбелязаха Деня на фашистката съпротива, а на 25 юни е Денят на държавността, посочва кореспондентът на ИТАР-ТАСС.

В обезлюдения град, полицията и специалните служби не срещат особени трудности в обезпечаването на сигурността на държавните глави, които ще пристигнат за балканската среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството в енергетиката. В неделя в Загреб се очакват (освен Владимир Путин) президентите на Албания, България, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния и Сърбия. Гърция и Словения се очаква да бъдат представени на ниво министри.

Хърватският печат отбелязва, че на участието на Русия, като основен доставчик на енергоресурси за региона, се отдава централна роля. Очаква се руският президент Владимир Путин да направи изявление на пленарното заседание. Путин ще има и редица срещи с колегите си от балканските страни, посочва ИТАР-ТАСС.

Форумът е замислен като значимо международно събитие от гледна точка на перспективите за развитие на енергийните пазари в Югоизточна Европа и засилването на сътрудничеството на Русия с балканските държави в тази област. В действителност предстоящата среща ще бъде началото на пълноформатния диалог в сферата на енергетиката между Русия и страните от региона.

Срещата на високо равнище в Загреб е призована да даде импулс на по-нататъшното развитие на сътрудничеството между руските компании и балканските им партньори в енергийната сфера и на увеличаването на взаимните инвестиции при реализация на мащабни проекти в сферата на енергетиката.

В частност, руската компания "Атомстройекспорт" е заинтересована от строителството на българската АЕЦ "Белене", а компанията "Единна енергийна система на Русия" - от приватизацията и модернизацията на производствени мощности с използване на напреднало руско оборудване и технологии.

В нефтения отрасъл важно направление е реализацията на проекта за строителство на нефтопровода Бургас-Александруполис с капацитет от 35 милиона тона. Пример за взаимноизгодно сътрудничество в тази сфера се явяват инвестициите на компанията "Лукойл" в икономиката на страните от региона. Руският "Газпром" е заинтересован от увеличаване обема на продажбите на газ и развитието на транзитния капацитет на региона.