Южнокорейски фирми имат интерес да строят газопроводи у нас
Южнокорейски фирми имат интерес да строят газопроводи у нас / снимка: Кирил Вълчев

И в Република Корея, и във Виетнам българската икономика би могла да намери големи перспективи. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на външните работи Ивайло Калфин, който е на обиколка в Южна Корея и Виетнам.

На въпрос в кои сектори у нас се очаква южнокорейската икономика (която е 13-та по обем икономика в света) да инвестира, министърът отговори, че в страната ни вече има корейски инвестиции, макар и по-малки, отколкото тези в Централна Европа и някои наши съседни страни. „Финансовата кризата ще отмине, трябва да направим всичко възможно да я омекотим. Тук говорим за дългосрочни проекти със значителни инвестиции, така че трябва да мислим оттатък финансовата криза”, заяви външният министър.

Според него очевидно България не е свършила много добре работата си, тъй като ако се измерва с посещенията на външни министри на България в Южна Корея и Виетнам (втората по ръст икономика в Азия след китайската), неговото посещение е първото в Корея от 14 години насам, а във Виетнам - първото от 30 години. Министър Калфин подчерта, че България се опитва да оживи политическия диалог и има много добри перспективи това да се случи в скоро време.

"Корейските инвеститори са ангажирани в областта на инфраструктурата, енергийните ресурси (като страната е с голям дял на ядрената енергия), големи газови и петролни проекти (Р Корея е една от най-добрите в строителството на газопроводи, водеща страна в разработването на терминали и превозни съдове за втечнен газ), високите технологии, електрониката", обясни Ивайло Калфин. Той допълни, че икономиката на Виетнам е бързо развиваща се с 8-9% годишно и има пазар от 86 млн. души.

„Двете страни са далечни от нас по географски признак, но са много обещаващи”, категоричен беше външният министър. По думите му по проектите, за които сме подписали, има създадени дружества и те ще обявят конкурси за строителство. „Южнокорейски фирми проявяват интерес – или в консорциум с български изпълнители, или като подизпълнители, или самостоятелно да участват в тези конкурси”, посочи Калфин.