Юнкер: Благодаря, Бойко, благодаря, България!
Юнкер: Благодаря, Бойко, благодаря, България! / снимка: Пресцентър, ГЕРБ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е научил с голяма радост новината за заявката на България за участие в европейския инвестиционен фонд. Много е важно за България и за Европа, заяви той пред български журналисти в Брюксел след срещата си с кметове от ГЕРБ.

Това означава, че България възприема сериозно задачите си по отношение на ЕС. Много съм доволен, сега България може да се възползва от всички предимства на инвестиционния план, каза председателят на ЕК. „Благодаря, Бойко, благодаря, България", произнесе Юнкер на български език.

Юнкер поздрави Плевнелиев с "Добре дошъл!" на български

Посланието на Юнкер към българските кметове е, че ЕК иска да си сътрудничи с тях възможно най-тясно. Кметовете са най-близо до хората, те са запознати с действителността на място. Обсъдихме какво се случва в действителността. Правителството също е близо до хората в България, но кметовете са по-близо, обобщи председателят на ЕК.

По-рано комисията съобщи, че България ще участва със 100 милиона евро в проекти, подкрепени от европейския фонд за стратегически инвестиции (т. нар. план "Юнкер). Българското участие ще бъде осигурено чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие. Нашата страна е осмата държава в ЕС, която е съобщила какъв ще бъде нейният принос към фонда, още преди той да е започнал работа.

Източник: БТА