Юнкер поздрави Плевнелиев с Добре дошъл! на български
Юнкер поздрави Плевнелиев с Добре дошъл! на български / снимки: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди отново решимостта на комисията да прекрати до 2019 година наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка. Юнкер направи това изявление на съвместна
пресконференция с президента Росен Плевнелиев.

Председателят на ЕК поздрави с "Добре дошъл!" на български език държавния глава. Юнкер съобщи, че това е всичко, което знае на български, но ще научи повече заради предстоящото си в следващите месеци посещение у нас.

Двамата събеседници са разговаряли за механизма, по регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на ЕК. Юнкер изрази очакването нашата страна да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

Юнкер поздрави Плевнелиев с "Добре дошъл" на български
netinfo

Президентът Плевнелиев посочи, че е запознал своя събеседник с планираните в нашата страна реформи, както и с политическия живот в страната след две турбулентни години, в
които се смениха пет правителства и три парламента. По неговите думи през тази година България е по-стабилна и с ясна заявка за важни реформи в областите на правосъдието, пенсионната система, здравеопазването, образованието и сигурността. Президентът е
уверил Юнкер, че настоящата година ще бъде време на реформи и стабилност у нас.

Юнкер поздрави Плевнелиев с "Добре дошъл" на български
netinfo
Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничеснво и проверка имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред, заяви президентът. В България имаме голямата амбиция да бъдем бързи, ефективни и прозрачни, допълни той. Президентът отбеляза, че това се доказва от данните на Сметната палата на ЕС.

Обсъдихме ситуацията на Западните Балкани, украинската криза и нашето общо желание за мир и развитие, посочи държавният глава. Той е поздравил председателя на ЕК за обявената вчера стратегия за обособяването на европейски енергиен съюз. България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи, добави Плевнелиев.

Юнкер поздрави Плевнелиев с "Добре дошъл" на български
netinfo
Държавният глава изрази радост от срещата, както и благодарност за приятелството и партньорството, което, по неговите думи, със сигурност ще промени България за добро.

Източник: БТА