Върви се към актуализация на договора с Юлен за ски зона Банско
Върви се към актуализация на договора с Юлен за ски зона Банско / снимка: БГНЕС
Върви се към актуализация на договора с "Юлен" за ски зона Банско
68482
Върви се към актуализация на договора с "Юлен" за ски зона Банско
  • Върви се към актуализация на договора с "Юлен" за ски зона Банско

Концесионният договор с „Юлен" за ски зона Банско вероятно ще бъде актуализиран. Това е било решено на заседание на Министерски съвет. Преди това обаче предстои изготвянето на експертиза на широк кръг от институции, съобщи министърът на екологията Искра Михайлова.

Решението за вероятната актуализация на концесионния договор с Юлен, компанията която стопанисва ски пистите в Банско, е взето на база на докладите на работните групи в екоминистерството от април тази година. Актуализацията означава прецизиране на концесионния договор, обясни екоминистърът.

Желанието на концесионера и на местните жители в Банско е да се създаде нов лифт - искане, което не се приема от екологичните организации, защото в момента противоречи на Закона за защитените територии и на Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Вече са получени оценките на министерствата на регионалното развитие и на тези, които имат собственост на територията на буферната зона в Национален парк "Пирин" - Банско и Добринище. Очаква се становище на Министерство на инвестиционното проектиране, което в момента уточнява с община Банско параметрите на Териториалния устройствен план.

По думите на Искра Михайлова колегата ѝ, отговарящ за инвестиционното проектиране - Иван Данов, се опитва да открие териториалния устройствен план на Банско. От екоминистерството са се опитали да получат териториалния устройствен план от общината, но това не се се случило. "Сега арх. Данов работи по същата схема, но тъй като този план е изцяло в компетенциите на териториалното устройство, много е важно какво е становището", каза Михайлова. Тя обясни, че е възможно да има разминаване между този териториален устройствен план, по който е сключена концесията, и реалното съществуване, тъй като планът, по който е работено, е от преди повече от 25 години, не е електронен и вероятно не отчита с такава точност ситуацията, както замерването от 2010 година.

Тази седмица се очаква грама от Европейската комисия, в която ще бъде обяснено защо е взето решение за спиране на парите от Оперативна програма "Околна среда", съобщи министър Искра Михайлова. В следващите дни се очаква да бъдат избрани и новите директори на националните паркове.