Всяка трета нова фирма в Италия е собственост на имигрант
Всяка трета нова фирма в Италия е собственост на имигрант / netinfo

Над 34 на сто от създадените през миналата година в Италия фирми са били открити от имигранти от страни извън ЕС. Въпреки че не става въпрос за нов феномен, за пръв път този процент е толкова висок.

През миналата година на Апенините са били открити над 73 хиляди фирми на имигранти. Общият брой на компаниите в Италия е достигнал шест милиона, сочи статистиката. 1,21 на сто е бил растежът в тази сфера през 2006, предаде „ПронтоСофия”, позовавайки се на проучването.

„Най-тревожната фаза е вече зад гърба ни. Сега системата на бизнеса може да реагира, като акцентира върху качеството и производителността, взимайки мерки и за проблемите, свързани с глобализацията“, каза пред медиите министърът на икономическото развитие в оставка Пиерлуиджи Берсани. Според него задачата на правителството е да направи по-лесно раждането на нови фирми и либерализирането в различни сфери.

Италианската област Лацио (с център Рим) е отбелязала най-голям растеж на национално ниво (2,41%).

Сферата на строителството и на услугите за фирми са тези, които са дръпнали най-много италианския бизнес. Най-зле пък се е представило земеделието, където са били закрити над 17 хиляди фирми през 2006 г.