Влакове пристигат със 160 км/ч в Първомай през юни 2009 г.
Влакове пристигат със 160 км/ч в Първомай през юни 2009 г. / снимка: Sofia Photo Agency
През юни 2009 година ще бъде открита новата жп линия в участъка Крумово-Първомай, която ще е първата у нас с проектна скорост от 160 км/ч. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който лично инспектира строителните дейности по обекта. Отсечката е част от проекта за цялостен ремонт на жп линията Пловдив–Свиленград, който се финансира от програма ИСПА на Европейския съюз.

Няма да има ново забавяне на проекта за ремонт на жп отсечката Пловдив - Свиленград, който до момента закъснява с шест месеца, увери транспортният министър Петър Мутафчиев.

„Добре е, че всички неща вървят в график. Крайният срок е краят на април и се надявам, че този график ще се спази, така че някъде в началото на юни да можем да открием железопътната линия в първия й участък”, каза Мутафчиев.

Министърът остана видимо доволен, след като лично провери как работят от гръцката фирма „Терна” –изпълнителите на първия участък от линията между Крумово и Първомай. Заинтересовани граждани обаче използваха момента лично да се оплачат на министъра. „Един ден работят, пет дена лежат, няма никакъв контрол” разказаха един от тези граждани на министъра. „Ще го свършат, ще го свършат. Контролирайте ги”, отвърна му Мутафчиев.

Проектът за жп линията Пловдив – Свиленград с обща дължина от 151 км трябва да бъде завършен до декември 2010 година. Общата стойност на ремонта е 340 млн. евро, от които 153 млн. евро са по програма ИСПА. Изпълнители на двата участъка са гръцката фирма „Терна” и италианската „Асталди”.