В министерството на Лукарски мислят да вдигнат прага за регистрация по ДДС
В министерството на Лукарски мислят да вдигнат прага за регистрация по ДДС / netinfo

Министерството на икономика обмисля вдигането на долния праг за регистрация по ДДС, каза на пресконференция министър Божидар Лукарски и напомни, че това е искане от браншовите организации.

Очакването ни е, че това ще изкара много фирми, особено малки и средни, от сивата икономика, коментира министърът в рамките на представянето на отчета за работата на ведомството през първите сто дни.

Според европейската директива прагът е 100 000 евро. При нас може би не е приложим толкова висок праг, допълни министърът и уточни, че прагът, който ще бъде предложен от ведомството, подлежи на обсъждане с Министерството на финансите. Те са за запазване на сегашния праг, ние искаме да е по-висок, за да "изкараме фирмите на светло", заяви министър Лукарски.

Министерството обмисля и промени в трудовото законодателство - особено за малките фирми, каза министърът. Идеята е да отпадне изискването да се прави график за отпуските, което, по думите на министъра, за фирми от двама-трима човека е безсмислено, отнема много време и затруднява реалната дейност на фирмите.

Източник: БТА