Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images
ЕС има нужда от ядрена енергия и от природен газ като стабилни енергийни източници. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на срещата на върха на ЕС, предаде Франс прес.

"Сега, когато ЕС трябва да намали драстично емисиите си на въглероден диоксид, за да се бори с климатичните промени, е очевидно, че има нужда от повече чисти възобновяеми енергии, каквито са вятърната и слънчевата, които предлагат много независимост на континента в момент, в който има скок на цените на газа", смята ръководителката на ЕК.

Радев: ЕС трябва да защити гражданите и бизнеса заради високите цени на енергийните ресурси

"Но редом с възобновяемите енергийни източници, ние имаме нужда и от стабилен енергиен източник - от ядрения, а по време на един преходен период, разбира се, и от природния газ", добави тя. Ядрените централи имат предимството да не отделят почти никакви емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

ЕК трябва да предложи преди края на годината списък на енергиите, смятани за щадящи и благоприятни за климата. Тази категоризация ще проправи пътя към така нареченото "зелено финансиране", припомня Франс прес.

Нидерландия ще намали тарифите на тока и газа за бита на фона на скок в цените

"Никога сред страните членки на ЕС не е била изразявана една толкова ясна и широка подкрепа за нуждата от прибягване до ядрена енергетика за постигане на нашите климатични цели", заяви пък френският президент Еманюел Макрон в момент, в който Франция се готви да поднови строежа на ядрени централи.

В контекста на кризата с цените на природния газ 10 страни от ЕС, оглавявани от Франция, публикуваха в средата на октомври обща позиция в подкрепа на ядрената енергетика. Други страни, като Германия, Австрия или Люксембург са категорично против и изтъкват проблеми от дългосрочното складиране на радиоактивните отпадъци.
БТА