Нидерландското правителство планира да подпомогне домакинствата да се справят с растящите сметки за енергийни разходи чрез пакет на стойност няколко милиарда евро, съобщи държавният секретар по икономиката и въпросите на климата, предаде Асошиейтед прес.

Нидерландия е поредната европейска държава, която се опитва да се справи с последиците от резкия скок на цените на електричеството и газа.

Служебното правителство на премиера Марк Рюте планира да намали драстично таксите за електроенергия, което би спестило на средностатичтическо домакинство около 400 евро годишно, каза държавният секретар по икономиката и въпросите на климата Дилан Йешилгьоз-Зегериус пред журналисти в Хага.

Над 45% увеличение на цените за отопление в Гърция

По-рано тази седмица Европейската комисия посъветва 27-те държави членки да въведат намаление на данъци и такси, държавна помощ и други мерки, за да помогнат на домакинствата и бизнеса да устоят на въздействието на високите енергийни цени.

След месеци на икономическа нестабилност, свързана с пандемията от коронавирус, Еврокомисията иска да бъде даден бърз съвместен отговор за смекчаване на ефекта от скока на цените, особено за хора, които живеят в бедност или са с ниски доходи.

Компенсации за домакинствата в Гърция заради високите цени на тока

Високопоставени представители на ЕС казват, че 20 държави членки вече са предприели или планират действия за облекчаване на на финансовото напрежение.

Миналия месец профсъюзна организация каза, че около 3 милиона работници в ЕС не могат да си позволят да включат отоплението у дома.

Сред държавите, които вече са предприели действия, е Испания, която отмени 7 процента от данъка върху производството на електроенергия, намали енергийната тарифа за битови потребители от 5,1 процента на 0,5 на сто, както и данъка върху продажбата на енергия за домакинствата от 21 процента на 10 на то.

Държавният секретар Йешилгьоз-Зегериус каза, че нидерландските мерки ще засегнат всички сметки за газ, а не само онези на хора, които трудно ги плащат, защото правителството иска да намери бърз и лесен начин за прилагане на мярката.
 
БТА