„Таймс”: Ангажиментът на ЕС за парниковите емисии стана жертва на кризата
„Таймс”: Ангажиментът на ЕС за парниковите емисии стана жертва на кризата / снимка: EPA/BGNES

Решението за европейския план за борба с климатичните промени и призивите за преструктуриране на световната финансова система на двудневния Европейски съвет в Брюксел са сред основните теми в електронните издания на чуждестранния печат.

Европейските лидери призоваха на международна среща на върха да се направи спешен преглед на световната финансова структура и да се наложи нов контрол на банкерите и търговците, пише в. "Вашингтон пост". Американски представители заявиха, че всички добри идеи ще бъдат обсъдени, но намекнаха за съпротива срещу идеята да се дадат нови правомощия на международните регулатори. Президентите на Франция Никола Саркози и на САЩ Джордж Буш ще се срещнат в събота, за да подготвят конференцията на Г-8. Тя трябва наново да изгради капиталистическата система, която управлява международните финанси след Втората световна война, каза Саркози.

Ангажиментът на ЕС за по-амбициозни цели за намаляване на вредните емисии стана поредната жертва на глобалната финансова криза, след като растящ брой страни от ЕС въстанаха срещу плановете, които според тях са твърде скъпи, пише в. "Таймс". Плановете за обвързващо европейско законодателство до края на декември бяха изоставени. Бунтът на осем държави начело с Италия и Полша остави в безпорядък самопровъзгласената мисия на ЕС да оформи глобално споразумение за парниковите газове след изтичането на Протокола от Киото.

Според природозащитниците задънената улица, в която попадна ЕС по въпроса за климатичните промени, може да хвърли сянка върху жизненоважните преговори догодина в Копенхаген под егидата на ООН за ново споразумение за борба с глобалното затопляне, пише в. "Индипендънт". Досега ЕС беше начело на усилията за борба с проблема. Но ако не успее да наложи собствената си политика, това ще улесни действията на други държави и ще намали гласа на ЕС в преговорите, оставяйки като основни играчи Китай и САЩ при следващия президент, отбелязва вестникът.

Заключителната декларация от срещата лидерите на ЕС отразява възгледите главно на Франция, Германия и Италия, че спешните мерки за спасяване на финансовия сектор от срив, макар и необходими, може да изложат на опасност производителите. Предишен вариант на декларацията можеше да се тълкува като призив за бюджетна помощ за производителите. Но Лондон настоя да се премахне вдъхновената от Франция фраза за

"необходими стъпки за реакция към забавянето на предлагането". Френският президент призова за единни действия и за икономическо съживяване освен тези за спасяване на финансовия сектор, припомня "Файненшъл таймс".(БТА)