Създават общ енергиен пазар в Европа до 2014 г.
Създават общ енергиен пазар в Европа до 2014 г. / Reuters
Създават общ енергиен пазар в Европа до 2014 г.
38138
Създават общ енергиен пазар в Европа до 2014 г.
  • Създават общ енергиен пазар в Европа до 2014 г.

Лидерите на Европейския съюз участваха в среща на върха в Брюксел, първата такава, посветена само на енергийните въпроси. Представителите на 27-те държави обсъдиха начините за доставка и добиване на евтина и устойчива енергия и решиха, че до 2014 година в Европейския съюз трябва да има общ енергиен пазар, а газът и петролът да могат да се движат свободно между държавите.

Европейският съюз има най-големият енергиен пазар в света - 500 милиона жители и 20 милиона фирми, които потребяват една пета от енергията в света. Съюзът обаче зависи и  много от вноса на енергия и през 2030 година ще трябва да внася 70  процента от нея, ако не се променят нещата. Заради това президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че е необходимо да се създаде интегриран енергиен пазар, който да е готов до 2014 година. До тази дата газът и петролът трябва да могат да се движат свободно из Европа.

Един от вариантите за енергийна независимост е проектът Набуко - газопровод, който ще доставя газ от Азия на Европа, заобикаляйки Русия. София се интересува от този проект, но и от другия - Южен поток, който ще доставя газ от Русия през България до Италия и Австрия. Според премиера Бойко Борисов това не създава проблеми на България с другите европейски страни.

„Ние еднакво добре работим и с едната, и с другата страна. Това, че Набуко е приоритет и е във всяко наше съвещание, и ние сме тези, които искаме той да стане по-бързо. Това, което смущава в момента, е, че имаме забавяне и оскъпяване с няколко милиарда“, каза Борисов.

Европейският съвет реши да се ускори работата по въвеждането в експлоатация на повече електромобили - до средата на годината страните трябва да имат стандарт за зарядни системи за колите, а до средата на 2012-а – и за зарядни станции.

Очакваната стойност на енергийните проекти в Европа през следващите десет години е един трилион евро.