Строители набелязаха проблемите на бранша
Строители набелязаха проблемите на бранша / netinfo

Липсата на държавна политика за насърчаване на местния бизнес, проблемите пред финансовата децентрализация на общините, непрозрачността и корупционни практики при усвояване на еврофондовете, са сред основните проблеми пред българските строителни фирми.

Това стана ясно по време на форум за бъдещето на бранша след присъединяването на България към Европейския съюз. Негативно върху развитието на сектора се отразява нелоялната конкуренция и все по-острата нужда от квалифицирана работна ръка. По време на форума, представители на малките и средни фирми от строителството се запознаха със законодателните изисквания на Евросъюза.

Съществените изисквания към строежите са 6, но обхващат над 2000 стандарта за качество и безопасност, обясни Соня Георгиева – началник отдел в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

3,112 млрд. евро е стойността на произведената продукция в строителния сектор у нас през 2005 г., при 1,845 млрд. евро преди четири години, съобщиха от Българската строителна камара. 5,6 процента от БВП на страната през 2005 г. се дължи на фирмите от строителството.

За сравнение през 2002 г. те са произвели само 4,5%. Инвестициите в дълготрайни материални активи през 2002 г. са били 166 млн. евро, а през миналата – 338 млн. евро.