Страните от Г-20 се ангажираха да реформират финансовата система
Страните от Г-20 се ангажираха да реформират финансовата система / снимкa: БГНЕС

Страните от групата Г-20 се ангажираха вчера в Сау Паулу да направят всичко възможно за възстановяване на стабилността и доверието, застрашени от най-тежката криза след 1929 г., и за дълбоки реформи в световната финансова система, предаде Франс прес.

Финансовите министрите и управителите на централните банки в страните от групата се договориха да извлекат поука от сегашната криза и да вземат всички необходими мерки за възстановяване на доверието на пазарите и на стабилността, а също да сведат до минимум риска от нова криза, се казва в изявление, огласено след края на двудневната среща.

Установи се широко единодушие и общо виждане за предизвикателствата пред много от страните, коментира Дейвид Маккормик, помощник секретар по външните работи към министерството на финансите на САЩ, отбелязвайки, че срещата е подготвила почвата за реформа във финансовите регулации.

Участниците заявиха също, че Международният валутен фонд (МВФ) трябва да играе водеща роля за осъществяването на тази реформа съгласно правомощията си.

Това желание съответства и на становището на генералния директор на фонда Доминик Строс-Кан, както стана ясно от негово писмо до присъстващите на форума. Институциите от времето на споразумението "Бретън ууд" като МВФ и Световната банка, създадени непосредствено след Втората световна война, трябва да бъдат дълбоко реформирани, така че да отразяват по-точно тежестта на отделните икономики в глобалната икономика и да отговарят по-ефективно на бъдещите предизвикателства, заяви групата. Бързо развиващите се икономики трябва да имат по-изявен глас и представителство в тези институции, отбелязаха участниците.

Съвещанието в Сау Паулу имаше за цел да подготви предстоящата среща на върха на Г-20 на 15 ноември във Вашингтон, където ще се очертаят основите на реформа в световната финансова система, за да се избегнат бъдещи кризи.

Страните от Г-20 представляват 85 процента от брутния вътрешен продукт на планетата и две трети от населението й. Те включват седем развити икономики (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания), Европейския съюз и основните бързо развиващи се страни - Южна Африка, Саудитска Арабия, Аржентина, Австралия, Бразилия, Китай, Южна Корея, Индия, Индонезия, Мексико, Русия и Турция.