Страните от АТИС ще дискутират световния зърнен пазар
Страните от АТИС ще дискутират световния зърнен пазар / netinfo

Преговорите в Световната търговска организация (СТО) за свободна търговия, по-специално световният зърнен пазар, и перспективите за борба с последиците от климатичните промени се очаква да бъдат сред основните теми на срещата в Сидни, където тази седмица ще се състои форум на организацията Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), прогнозира московският в. "Газета".

Освен Русия в АТИС влизат още 18 държави и две т. нар. зони от Азиатско-тихоокеанския регион - Хонконг и Тайван. Членките на организацията произвеждат 56 на сто от световния брутен вътрешен продукт; в тези страни живее 41 на сто от населението на планетата, припомня БТА.

Във форума ще участват президентите на САЩ, Русия и Китай - Джордж Буш, Владимир Путин и Ху Цзинтао. Очаква се Путин за пореден път да огласи руската инициатива Владивосток да стане домакин на срещата на АТИС през 2012 г., посочва "Газета". Всекидневникът обаче припомня съобщения, че Вашингтон "още не е сигурен" дали ще подкрепи предложението на Москва.

Не е изключено в рамките на АТИС представители на Руската федерация и САЩ да обсъдят и проблемите около влизането на Русия в СТО. АТИС подкрепи бъдещото членство на Москва в СТО още миналата година в Ханой, посочва "Газета".

Руският аграрен министър Алексей Гордеев заяви, че смята да обсъди в Австралия възможностите за създаване на т. нар. зърнена ОПЕК, информира "Новие известия". Според руски експерти е още рано да се говори за подобни перспективи и е напълно вероятно такава организация изобщо да не бъде създадена, коментира вестникът.

Според Гордеев обаче с оглед нарастващите нужди от зърно за производство на биогорива и хранителни продукти е необходим баланс на производството и потреблението на зърно в международен мащаб. Предложението му вече бе подкрепено от някои страни в ОНД, по-специално от Украйна и Казахстан, отбелязва изданието.

За разлика от петролния пазар селскостопанските дейци са изплашени от точно обратния процес - стремителното поскъпване на зърното тази година. Цената му днес е рекордна - над 270 долара за тон зърнени храни. Световните запаси от жито обаче бележат най-големия спад от 26 г. насам, посочва "Новие известия".

Ако все пак бъде създадена "зърнена ОПЕК", тя твърде малко ще наподобява петролната, смята руски аналитик, цитиран в материала. За разлика от петрола, не можем да ограничаваме производството на зърно. Освен това ще е трудно да се споразумеем, тъй като в Русия действат множество взаимно независими износители на зърнени храни, а в Австралия например има монопол. Няма да е лесно да се намери общ знаменател, заключава експертът.

Перспективата за "зърнена ОПЕК" остава доста мъглява, но междувременно все по-реално изглежда Русия да ограничи износа на тази продукция, което бе потвърдено и от президента на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски. Новината вече предизвика паника на стоковите борси в Европа - един тон пшеница вече струва 272 евро в Париж, а в Чикаго над 293 долара. Заради слуховете, че износът на жито от Русия ще бъде забранен, някои вносители като Египет и Индия активно увеличават своя зърнен резерв, допълва "Новие известия".

Решение за ограничаване на зърнения износ от Русия може да бъде взето още на 13 септември, смята "Время новостей". "Правителството е готово за зърнена интервенция", цитира изданието уверение на икономическия министър Герман Греф пред Владимир Путин. Подобни изявления може да нервират допълнително световните пазари, забелязва изданието.

Главоболията на руското правителство обаче са предизвикани от ценовия ръст в страната, а не извън пределите й. Планираните продажби на зърно от държавните запаси трябва да спрат поскъпването на хляба. Те са част от мерките срещу инфлацията в Русия, която до август бе вече 6,6 на сто, а за цялата година трябва да е не повече от 8 процента, допълва вестникът.

Според експерти въвеждането на износни мита обаче ще има повече минуси, отколкото плюсове, отбелязва изданието. Рискуваме да изпуснем световния пазар, където цените в момента са изгодни за руските производители. Освен това, ако цялото зърно остане в страната, ще срутим своя собствен пазар, коментира за "Время новостей" московски анализатор.