Станишев се срещна с Путин и Медведев, руският газ през Украйна пак не тръгна
Станишев се срещна с Путин и Медведев, руският газ през Украйна пак не тръгна / снимки: БГНЕС

Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи на 17 януари в Москва да бъде организира среща на високо равнище на страните потребителки на руски газ. Предложението бе направено по време на срещата на руския държавeн глава с премиерите на България Сергей Станишев, на Словакия Роберт Фицо и на Молдова Зинаида Грачанина. Русия е готова на всякакъв вид суапови сделки, които могат да се осъществят с Украйна, заяви Медведев на срещата. По време на разговора премиерът Сергей Станишев е поставил въпроса за премахване на посредниците в договорите за доставка на синьо гориво.

Преди това Станишев, Фицо и Грачанина се срещнаха с прамиера на Руската федерация Владимир Путин. На срещата Путин заяви, че Русия има всички основания да твърди, че е направила всичко възможно за възобновяване на доставките за Европа. „Нещо повече ние възобновихме подаването“, продължи той. „Въпреки политическите изявления, че Украйна не пречи на транзита, на делово, корпоративно равнище има подобни препятствия“, добави Путин. Също така чуваме от страна на украинските колеги, че „те имат проблеми с транзита“, каза Путин и подчерта: „Това не са наши проблеми, това са проблеми на транзитните страни и те трябва да решат“.

Според Путин членовете на Европейската комисия биха могли да окажат по-голямо влияние на транзитната страна с цел защита на интересите на европейските потребители. „Нашите европейски партньори се превърнаха в заложници на спора между Русия и Украйна“, констатира премиерът.

„Но това е спор – за доставките, условията и цените на доставките на природния газ за самата Украйна“, подчерта той. „Никой, нито една транзитна страна няма право да злоупотребява със своето транзитно положение, да спекулира с него, да взима за заложници потребителите“, резюмира Путин.

Русия и Украйна рискуват да загубят доверието на европейските партньори заради проточилата се „газова криза“, заяви българският министър-председател Сергей Станишев по време на срещата с Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

„Според мен, най-големият риск в този случай е за Русия и Украйна – това е въпросът за доверието, защото спорът съществува вече няколко години и под една или друга форма продължава“, каза Станишев. По думите му, се създава ситуация, в която европейските потребители се превръщат в заложници на този спор. В същото време стотици хиляди хора реално страдат. При това европейските страни изцяло спазват условията на договорите. Станишев отбеляза необходимостта да се намери по-бързо решение на двустранния конфликт за транзита.

Премиерът Станишев се срещна и с председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер в централата на компанията. Милер увери българския министър-председател, че макар и трудно, ще търсят технически варианти за доставките на природен газ за България. Станишев посети и централния диспечерски център, който показва маршрутите на всички газопроводи през Украйна.

По-рано през деня на среща с шефа на "Газпром" президентът на Русия Дмитрий Медведев настоя да се потърсят по съдебен път от Украйна 1,1 милиарда долара, които „Газпром“ е загубил по експортните договори в Европа заради невъзможността за транзит, предаде БГНЕС.

„Нашата страна не може губи такива пари. Подаръците свършиха, парите трябва да потърсени от отговорните, от виновните за тази ситуация“, добави Медведев. „Моля ви да сте в постоянна връзка с украинските колеги и с останалите участници в газопреносните процеси и да предприемете всички необходими мерки за по-скорошното възобновяване на транзита на газ при условия, приемливи за Русия и „Газпром“, обърна се Медведев към Милер. „Няма да има никакви подаръци, но транзитът трябва да бъде възобновен при условията, които ще бъдат приемливи за нас“, повтори той.

В същото време компанията „Нафтогаз Украйна“ е помолила „Газпром“ за газ за технологични нужди, който да й бъде предоставен в дълг. Председателят на УС на компанията Олег Дубина, цитиран отИТАР-ТАСС,е заявил: „Ние молим. Нямаме техническа възможност за транспортирането газ от подземните хранилища. Заемете ни газ. Ние ще се разплатим с вас“. Дубина е признал, че технологичният газ винаги е бил част от общия баланс. След прекратяването на доставките от Русия Украйна е останала без ресурс за осигуряване на работата на компресорните инсталации.

По обед в сряда газовият монополист "Газпром" съобщи, че е отправил искане за транзитиране на газ през Украйна към Балканите и Словакия, но от "Нафтогаз" са отхвърлили искането. Според ръководителя на украинската компания това искане не може да бъде изпълнено по технически причини, тъй като това означава райони от Украйна да останат без газ.