/ Thinkstock/Getty Images
Работодателските организации декларираха възможност за увеличение на заплатите от догодина
Как коментират темата лидерът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов и Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал.
99733
Как коментират темата лидерът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов и Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал.
  • Как коментират темата лидерът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов и Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал.
Средната работна заплата у нас трябва да нарасне с между 12 и 15% през 2019-та година. Това очакване поставиха от ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” по време на среща с бизнеса и правителството.
 
Работодателските организации обаче не са единни по въпроса с прогнозираното увеличение на заплатите през следващата година - лидерите на две от тях очакват двуцифрен ръст на средното заплащане, докато от Асоциацията на индустриалния капитал допускат като реалистично увеличение от 8,5%, като се включи и сивата икономика.

Домусчиев: Решенията в държавата не може да се вземат под уличен натиск.

Днешната среща на министри, на представители на бизнеса и на синдикатите беше с цел да се опитаме да решим какво да бъде направено следващата година, за да бъдат решени проблемите, които хората поставят, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Факт е, че има нужда тенденцията за двуцифрен ръст на доходите да продължи и да бъде гарантирана през следващата година подчерта той.

"Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година. И да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят. Факт е, че има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде продължена, затвърдена и гарантирана през следващата година", каза Димитров.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че тази година има ръст на инвестициите от 2%, а бизнесът инвестирал в машини и съоръжения, което, по думите му, е доказателство, че деловите среди искат да останат в България. "Непрекъснато се говори, че в България са намалели инвестициите. Според последните данни през 2017 спрямо 2016 г. инвестициите са повече с 400 млн. евро, при положение, че шест месеца нямаше правителство. За тази година отново има ръст с над 2% спрямо миналата година", отчете министърът.