Софийска вода инвестира само 25 млн. лв. през тази година
Софийска вода инвестира само 25 млн. лв. през тази година / netinfo
Инвестиции за 25 млн. лв. ще направи през тази година водният концесионер „Софийска вода” за подобряване на водопроводната и канализационна системи на столицата. За първите шест месеца вече са инвестирани близо 9 млн. лв., от които почти 4 млн. лв. са вложени за подобряване на водоснабдяването. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по инженерна инфраструктура, водно и енергийно планиране в Общинския съвет.

От фирмата-концесионер подчертаха, че първоначално планираните инвестиции за тази година били 41 млн. лв., но заради забавяне на новата по-скъпа цена на водата, която влезе в сила от юни, а „Софийска вода” искаха още от началото на годината и бавното оползотворяване на средства от Европейската банка за възстановяване и развитие намалили размера на капиталовложения. В същото време от фирмата подчертаха, че в периода 2009 – 2013 г. предвиждат 250 млн. лв. инвестиции.

В сравнение с миналата година течовете са намалени с 33 процента, като в 94 на сто от тях пробивите са локализирани от пръв път, информираха още от „Софийска вода”. Стратегията на компанията за справяне със загубите по мрежата предвижда въвеждане на два екипа за проактивно откриване на авариите, т.е изпреварващо, още преди да бъдат сигнализирани от граждани.

От общинската дирекция „Контрол на концесии” казаха, че от началото на годината при тях има 65 молби, жалби и сигнали за дейността на водния концесионер, основно за запушени шахти, слабо налягане в жилищни блокове, течове на питейна вода.