Социалният министър предлага 400 лв. минимална заплата и нова пенсионна реформа
Социалният министър предлага 400 лв. минимална заплата и нова пенсионна реформа / снимка: БГНЕС, архив

Минималната работна заплата да стане 400 лева. За това ще настоява социалният министър. Според него пенсионната вноска трябва да се увеличи с 1-2%, за да има повече приходи в системата. Осигуровката за Фонд „Безработица" пък трябва да нарасне с 1 на сто, предава Нова телевизия.

Вдигане на осигурителните вноски, нова пенсионна реформа, криминализиране на укриването на осигуровки - всичко това са теми, които социалният министър Йордан Христосков се зае да обсъди по време на краткия си мандат. Приемането на всичко това обаче изисква действащ парламент. Така на практика министерството работи в помощ на следващото правителство, което обаче може да не поиска тази помощ.

Единственото мнение на вицепремиера Христосков, което може да стане реалност, е увеличението на минималната заплата. Това решение се взима не от парламента, а от Министерския съвет.

„Вдигането на минималната работна заплата за 400 лева при всички положения ще окаже влияние върху заетостта на нископлатените, жените и студентите", твърди Димитър Бранков от Българска стопанска камара. Според министъра това не е така. Но обяснението на бизнеса е, че така минималната заплата все по-бързо ще се доближава до средната. Което освен до уволнения, може да доведе и до конфликти.

„Не мога да вдигна заплатата само на няколко човека. Трябва да вдигна на всички заплатата, защото хората, които са по-бавни достигат заплатите на най-бързите. Така те нямат стимул", твърди Мая Григорова - собственик на шивашка фирма.

Може да се окаже обаче, че и с по-високата заплата по-бавните не биха имали особени стимул.

„60 лева са много добре, но не ми върши работа да ми увеличат заплатата и осигуровките, не ми харесва това", категорична е шивачката Павлина Василева.

Министър Христосков предлага обаче точно това. Освен минималната заплата, да се вдигнат и осигуровките. Идея, която по традиция подкрепят и синдикатите.

„Вдигането на осигуровките, както и на пенсионната възраст и стаж трябва да се случи", казва вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

Източник: NovaNews.bg