Сметките за ток през август били по-ниски
Сметките за ток през август били по-ниски / sxc.hu
Сметките за ток през август били по-ниски
66403
Сметките за ток през август били по-ниски
  • Сметките за ток през август били по-ниски

Сметките за електроенергия през август са били по-ниски спрямо юли и спрямо август миналата година. В това бяха категорични представители на трите електроразпределителни дружества, които бяха изслушани на съвместни заседания на комисиите по енергетика и по взаимодействие с гражданите.

ЕВН и ЧЕЗ декларираха увеличена консумация на ток, но намаление на средната цена на месечната фактура. При ЕВН средното намаление на стойността на фактурите е повече от 12 на сто, а при ЧЕЗ - 4,7 на сто.

И трите дружества представиха обстойни информационни кампании, с които са се опитали да обяснят на своите клиенти как се променя цената и разликите в ценообразуването при новия и стария регулаторен период. От ЧЕЗ дори поискаха да се създаде единен образец на фактура за всички електоразпределителни дружества, защото според представителите на компанията - причина за неразбирането от страна на потребителите са различните фактури, представяни на клиентите от различните региони.

Същевременно икономическият министър Драгомир Стойнев не отговори ясно и конкретно на въпроса има ли нарушение на правата на потребителите при последните фактури за електроенергия. Ресорният министър прехвърли топката в полето на парламента и електроразпределителните дружества за обяснението защо въпреки намалението на цената тока клиентите са получили по-високи сметки за миналия месец.

"Нека не забравяме, че през месец юни имаше искания за увеличаване на сметките за крайните потребители между 20 и 30 процента. Това, което ние постигнахме, е именно намаляване на цената на електроенергията както за крайния потребител, така и за българската индустрия. Истината е, че ако има някакво разминаване в очакванията на крайните потребители, то има компетентни органи, които трябва да обяснят на потребителите защо се случва така", коментира още министър Стойнев.