Шефчович озадачен от забавянето на газовите ни връзки със съседите
Шефчович озадачен от забавянето на газовите ни връзки със съседите / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович е озадачен защо се бавят междусистемните газови връзки с Гърция, Турция и Румъния, предаде БГНЕС.
Еврокомисарят участва в среща с членовете на Комисията по енергетика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

„Шефчович повдигна темата, че донякъде изоставаме с интерконекторите България-Гърция, България-Турция и България-Румъния. Той е изключително озадачен от това. По тази причина ще проведе среща с вицепремиера Томислав Дончев за това как тези връзки могат да се ускорят. Шефчович смята, че трябва да ускорим тези интерконектори, за да може да се получава газ и в двете посоки", заяви пред БГНЕС председателят на Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев, който взе участие в разговорите.
Според Танчев ресорът на Марош Шефчович е изключително интересен за страната и икономиката ни.

„Предстои зимният период и обсъдихме това как ще се диверсифицират източниците на енергийни ресурси за България и как върви Общият енергиен съюз на Европа. За Общия енергиен съюз все още тече работа в ЕК. Надяваме се до края на октомври-ноември да имаме цялостен доклад с по-конкретни дати и намерения", заяви Светлин Танчев.

Той допълни, че има развитие по отношение на газовия хъб за Варна. Надяваме се да започне да се изгражда на базата на европейското законодателство и приетите норми, посочи още той.