/ iStock/Getty Images
Правителството на президента на САЩ Джо Байдън одобри внушителната продажба на оръжие за 2,5 милиарда долара на Египет въпреки продължаващи опасения за състоянието на човешките права там, предаде Асошиейтед прес.

Одобрената продажба включва 12 транспортни самолета "Супер Херкулес Си-130" заедно с придружаващото оборудване на обща стойност 2,2 млрд. долара и радарни системи за близо 355 милиона долара.

"Предложената продажба ще бъде от полза за външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като чрез нея ще бъде повишена сигурността на важна съюзническа страна, която не е членка на НАТО, но която продължава да бъде важен стратегически партньор в Близкия изток", се казва в решението на Държавния департамент.

Германският износ на оръжие бележи рекорд след сключени в последния момент сделки от Меркел

Ведомството допълва, че смята, че гарантирането на интересите на националната сигурност на САЩ, включително чрез поставянето на въпроса за човешките права, ще бъде от голяма полза за укрепването на двустранните отношения с Египет и за по-добрата защита на цялостните национални интереси на Щатите.

Малко преди да бъде обявена продажбата, група от шестима демократи от Камарата на представителите, включително председателят на комисията й по външна политика, конгресменът от Ню Йорк Грегъри Мийкс, призова правителството да настоява Египет да изпълни критериите за военни трансфери. Към тях се присъедини и сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи. Те направиха това в писмо до държавния секретар Антъни Блинкън.

Повод за изпращането му стана друг военен въпрос в отношенията с Египет - отпускането на военна помощ за Кайро. Тази помощ е в много по-малък размер в сравнение с одобрената продажба на оръжие. Предоставянето на помощта беше отложено миналата година заради очакване към египетските власти да изпълнят определени условия в областта на човешките права.

Държавният департамент на САЩ поясни, че одобрената продажба няма нищо общо със спряната военна помощ, която е в размер на 130 милиона долара. Отпускането й беше замразено през септември, а по-нататъшната й съдба и до момента остава неясна.

Размерът й обаче е нищожен в сравнение с новоодобрената продажба на оръжие и вероятно ще доведе до нови критики от страна на конгресмените, които искат правителството да изпълни обещанието си да обвърже военните трансфери за чужбина с отговарянето на поне минимални стандарти за спазване на правата на човека, отбелязва Асошиейтед прес.

През септември Блинкън обяви, че правителството на САЩ ще предостави на Египет военна помощ на стойност 300 млн. долара, но добави, че то ще блокира предоставянето на 130 млн. от нея, докато Кайро "не реши определени въпроси, свързани с човешките права".

Засега не е ясно дали обявеното разрешение за продажба на оръжие е знак от Блинкън, че смята тези въпроси за решени от Египет по задоволителен начин.

През последните години египетското правителство предприе мащабни репресии срещу инакомислието и хвърли в затвора хиляди хора, основно ислямисти, но и светски активисти, които участваха в бунта по време на Арабската пролет през 2011 г., свалил от власт дългогодишния автократ Хосни Мубарак.

През април 2017 г. в Египет беше въведено извънредно положение заради кървави бомбени атентати срещу църкви и нападения срещу коптските християни, при които загинаха над 100 души, а десетки бяха ранени. То предвижда възможност за арести без съдебна заповед, съдебно преследване на заподозрени по съкратена процедура и създаване на извънредни съдилища.

Извънредното положение беше продължавано няколко пъти. През октомври обаче, когато изтече срокът на последното му продължаване, президентът Абдел Фатах ас Сиси обяви, че правителството повече няма да го подновява.
БТА